Chronisch ZorgNet

Hartrevalidatieprogramma in Canada: winst in loopfunctie, meer sociaal contact én kosteneffectief!

30 oktober 2013

CVA-patiënten die deelnemen aan een hartrevalidatieprogramma voor zes maanden boeken snel winst op loopafstand en –snelheid, blijkt uit een studie die op 18 oktober jl. werd gepresenteerd op het Canadese Stroke Congres.


Gemiddeld was bij 21% van de deelnemers een verbetering van kracht en het bereik van de beweging van verzwakte ledematen te zien. 19% van de patiënten liet een verbetering van loopsnelheid zien en 16% een verbetering in loopafstand.


"Er moet een naadloze verwijzing van patiënten met een beroerte op het netwerk van hartrevalidatieprogramma's in Canada zijn" zegt hoofdonderzoeker dr. Susan Marzolini van Toronto Rehabilitation Institute / University Health Network . "Vroege verwijzing is belangrijk. De studie liet zien dat patiënten die snel gestart zijn betere resultaten boekten".


Hartrevalidatie omvat fysieke training , voedingsadvies , risicofactor begeleiding en beheer (cholesterol, bloeddruk , diabetes , gewichtsbeheersing en stoppen met roken), geleverd door een professioneel team van zorgverleners.


"De resultaten van deze studie zijn spannend, omdat dit oefenprogramma een zeer kosteneffectieve interventie is ter verbetering van de kwaliteit van leven voor mensen die leven met de gevolgen van een beroerte ", zegt de Canadese Stroke Congress co-voorzitter dr. Mark Bayley.


Patiënten van de studie woonde een sessie van 90 minuten per week bij en kregen een "oefenrecept" voor gepersonaliseerde wandel -en krachttraining mee naar huis. Naast fysieke verbeteringen gingen patiënten meer activiteiten in hun gemeenschap bijwonen, mede door de verbetering in lopen.

 

Het volledige artikel vindt u hier.

 

 

Terug naar overzicht