Chronisch ZorgNet

Fysiotherapie kan meer dure medische ingrepen voorkomen

22 januari 2016

'Niet bewezen effetief', zo luidde lang het oordeel over de fysiotherapeut. Wie ergens een pijntje had, mocht zich na zes sessies inclusief massage dan wel beter voelen, onderzoek dat het écht hielp was niet voorhanden.

Maar neem de zogenoemde etalagebenen: inmiddels is er hard bewijs dat intensieve looptherapie de onderliggende oorzaak - vernauwing van de slagaders in de benen - net zo effectief oplost. Vaak zelfs duurzamer dan een dotteroperatie. Want wie na die ingreep niet extra gaat bewegen, riskeert een nieuwe vernauwing.

Zorgverzekeraars dronger bij minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan op uitbreiding van het basispakket op dit punt. De operatie (wél vergoed) is ruim zes keer zo duur als de looptraining bij de fysio (niet in het basispakket).

Het Zorginstituut Nederland - de adviseur van Schippers over de basisverzekering - bereidt een advies voor over de looptraining bij etalagebenen. "Wij denken dat die wel in het basispakket komt", zegt woordvoerder Coen Sleddering van het KNGF.

Behalve bij etalagebenen werkt bewegen onder begeleiding ook bij hartrevalidatie, hernia en reuma.

Terug naar overzicht