Chronisch ZorgNet

Vraag naar fysiotherapie zal nog sterk toenemen

06 februari 2020

In de Volkskrant verscheen gisteren een artikel van Guido van Woerkom, voorzitter van KNGF. In dit artikel benadrukt hij het belang van fysiotherapie in de vergrijzende samenleving en de noodzaak van een zorgstelsel waarin de patiënt centraal staat.

De Nederlandse bevolking vergrijst. Fysiotherapeuten kunnen hier een zeer belangrijke rol in spelen omdat steeds meer dure ziekenhuisbehandelingen met fysiotherapie uit te stellen of te voorkomen zijn. Denk aan fysiotherapie voor en na operaties, waardoor patiënten aantoonbaar beter uit zo’n operatie komen, en het voorkomen van longaanvallen bij COPD doordat de patiënt intensieve fysiotherapie krijgt. Daarvoor zijn meer fysiotherapeuten nodig, die met elkaar ook nog eens minder kosten dan al die dure behandelingen in het ziekenhuis.

Om die besparing optimaal te realiseren is samenwerking in de eerste lijn uiterst belangrijk. Fysiotherapeuten, huisartsen, diëtisten, psychologen en apothekers moeten de zorg rond de patiënt organiseren. De juiste zorg op de juiste plek. Ook op het gebied van preventie kunnen fysiotherapeuten als specialisten in houding en beweging veel betekenen. Om dat te bereiken moeten alle betrokkenen de patiënt, in plaats van het eigen belang en de eigen visie, centraal stellen. Een complex proces dat tijd vergt, om van en met elkaar te leren.

Lees in het artikel de volledige visie van Guido van Woerkom.

Terug naar overzicht