Chronisch ZorgNet

Eerste patiënt voor Fit4Surgery door St. Antonius verwezen naar Chronisch ZorgNet therapeut

Een primeur: deze week is de allereerste patiënt voor een traject Fit4Surgery verwezen naar een gespecialiseerde Chronisch ZorgNet therapeut in de eerste lijn. Deze patiënt werd verwezen door het St. Antonius Ziekenhuis. Patiënten van het St. Antonius Ziekenhuis die geopereerd moeten worden vanwege darmkanker, krijgen namelijk vanaf september dit jaar een prehabilitatieprogramma aangeboden. Het beweeg- en leefstijlonderdeel van dit programma wordt aangeboden door een gespecialiseerde fysio- of oefentherapeut van Chronisch ZorgNet. De afgelopen maanden is door alle partijen hard gewerkt om dit mogelijk te maken.

Het doel van het programma Fit4Surgery is dat patiënten zo optimaal mogelijk een operatie ingaan, zodat ze er ook fitter uit komen. Dit resulteert in een kortere ziekenhuisopname, minder complicaties na de operatie en dus een sneller herstel. Patiënten worden in het St Antonius Ziekenhuis gescreend op onder andere fysieke conditie en voedingsstatus. Het prehabilitatieprogramma begint vervolgens ongeveer een maand voor de operatie. De patiënt gaat dan 4 weken trainen bij een fysio- of oefentherapeut in de eerste lijn om zijn kracht en conditie te verbeteren. Ook krijgt de patiënt hulp bij het verbeteren van het voedingspatroon en indien nodig mentale begeleiding en hulp bij het stoppen met roken en alcohol.

Gegarandeerde kwaliteit
De start van de implementatie van Fit4Surgery in de eerste lijn is het resultaat van samenwerking tussen het St. Antonius Ziekenhuis, Stichting Fit4Surgery en Chronisch ZorgNet. Het is voor het eerst dat drie partijen op deze manier samenwerken. Dit levert gegarandeerde kwaliteit, eenvoudige verwijzing en een basis voor opschaling op. Stichting Fit4Surgery en Chronisch ZorgNet streven naar de landelijke uitrol van prehabilitatie.

Opschaling
De verwachting is dat patiënten die voor een andere aandoening een grote operatieve ingreep moeten ondergaan, net zoveel baat hebben bij prehabilitatie als patiënten met darmkanker. Daarom zetten Chronisch ZorgNet en Stichting Fit4Surgery zich in om prehabilitatie ook voor andere patiëntengroepen beschikbaar te maken.