Chronisch ZorgNet

Een actieve leefstijl is cruciaal voor de hersenen en het zenuwstelsel

30 juli 2018

Baanbrekend onderzoek heeft aangetoond dat neurologische gezondheid niet alleen afhankelijk is van de signalen die hersenen naar de spieren stuurt, maar ook van de signalen die de grote spiergroepen naar de hersenen sturen.

 

Mensen die er een sedentaire leefstijl op na houden of bedlegerig zijn verliezen niet alleen spiermassa, maar ook op celniveau vinden veranderingen plaats, waardoor het zenuwstelsel negatief beïnvloed wordt.

Het gebruiken van de beenspieren, met name tijdens gewicht dragende oefeningen (denk hierbij aan lopen, rennen, tillen etc.) zorgt ervoor dat signalen naar de hersenen worden gestuurd voor de productie van gezonde zenuwcellen. Het verminderen van fysieke activiteit, met name het verminderde gebruik van de grote beenspieren, zorgt ervoor dat de hoeveelheid zuurstof in het lichaam afneemt en verandert het cel metabolisme, waardoor mitochondriën minder goed gaan functioneren.   

 

Neurologische gezondheid is dus geen eenrichtingsverkeer, waarbij de hersenen de opdracht geeft aan de spieren om te bewegen. Maar ook vanuit het lichaam worden signalen naar de hersenen gestuurd die het zenuwstelsel gezond houden. Het belang van een actieve leefstijl bij cruciale gezondheidskwesties, zoals cardiovasculaire ziekten ten gevolge van een sedentaire leefstijl, wordt door het onderzoek benadrukt.

 

Voor meer informatie klik hier.

Terug naar overzicht