Chronisch ZorgNet

Doctor Lindy Gommans; cum laude gepromoveerd!

23 december 2015

Doctor Lindy uit Eindhoven flikflakt door het ziekenhuis!


Op dinsdag 22 december om 12 uur, promoveerde Lindy Gommans tot doctor in de geneeskunde! Een bijzondere promotie omdat op die dag bekend is geworden dat het predikaat cum laude aan dit proefschrift verbonden is. Een bijzondere promotie inhoudelijk, maar ook omdat Lindy, oud-Nederlands kampioene turnen, fysiotherapeut, bewegingswetenschapper en epidemioloog, tot nu toe alle studies cum laude heeft gehaald. Dit jaar behaalde zij ook haar arts diploma cum laude.

 

Eindhovens Dagblad: "In haar proefschrift bedankt Gommans veel mensen, maar de eerste is professor Joep Teijink, haar promotor en als vaatchirurg verbonden aan het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Hij stond 3 jaar geleden aan de basis van het proefschrift waarmee Gommans nu weer een pareltje aan haar loopbaan heeft toegevoegd. Tijdens het eerste gesprek daagde Teijink haar uit om na de promotie een serie flikflaks in het ziekenhuis te laten zien. "Zullen we die flikflak nu maar eens gaan doen", stelt ze in haar dankwoord.
Het Eindhovens Dagblad deze belofte opgepakt en haar uitgedaagd om op woensdagochtend 23 december, als doctor Lindy Gommans, deze flikflak te laten zien aan haar professor.

Gisteren was het zover. Turnen doet ze niet meer, maar die flikflak zit er nog geramd in. Ze maakt een soepele handstand, zet daarna achterwaarts de draai in en landt keurig rechtop. Joep Teijink kijkt goedkeurend toe. "Joep, deze is voor jou", lacht Lindy voor ze haar oefening inzet."

 

Haar proefschrift met als titel 'Supervised Exercise Therapy for Intermittens Claudication: subgroups, gait and physical activity' had als doel de kennis van verschillende aspecten van gesuperviseerde looptherapie bij patiënten met etalagebenen / claudicatio intermittens (CI) te vergroten. CI is de meest voorkomende uitingsvorm van perifeer arterieel vaatlijden (PAV). CI wordt gekenmerkt door inspanning gebonden pijn in de benen, welke verdwijnt na een periode van rust. In Nederland lijden ongeveer 800.000 mensen aan PAV, ongeveer 350.000 mensen hebben last van etalagebenen, elk jaar komen hier rond de 25.000 nieuwe patiënten bij.

 

Lindy schrijft zelf over de GLT: "Gesuperviseerde looptraining is een veilige en de meest kosteneffectieve behandeling voor patiënten met claudicatio intermittens. Idealiter richt gesuperviseerde looptherapie zich naast het vergroten van de loopafstand, balans en spierkracht op (ongezonde) leefstijlfactoren. Stimuleren van fysieke dagelijkse activiteit, stoppen met roken en een verantwoord eetpatroon worden zo onderdeel van de algemene 'claudicatiobehandeling'. Dergelijke aanpak moet zorgen voor een meer duurzame behandeling van deze patiëntengroep."

 

Na haar promotie onderzoek in het Catharina ziekenhuis Eindhoven, werkt zij nu als arts-assistent kindergeneeskunde en hoopt zij in 2016 aangenomen te worden voor de opleiding tot kinderarts.

 

Benieuwd geworden naar het filmpje:

http://www.ed.nl/regio/eindhoven/doctor-lindy-uit-eindhoven-flikflakt-door-het-ziekenhuis-video-1.5569594

 

Terug naar overzicht