Chronisch ZorgNet
  • Home
  • Chronisch ZorgNet
  • Actueel
  • Nieuws
  • Diëtiste Laura Bergmans benadrukt de rol van diëtist als voedingsexpert “Juist door goede voeding kun je ervoor zorgen, dat medicijnen in sommige gevallen niet meer nodig zijn”

Diëtiste Laura Bergmans benadrukt de rol van diëtist als voedingsexpert “Juist door goede voeding kun je ervoor zorgen, dat medicijnen in sommige gevallen niet meer nodig zijn”

In de sector gezondheid en welzijn groeit de erkenning voor het belang van multidisciplinaire benaderingen en regionale samenwerking. Chronisch ZorgNet heeft als multidisciplinair netwerk geen winstoogmerk. Hier werken fysio-/oefentherapeuten en diëtisten samen voor het bieden van de beste zorg aan mensen met chronische aandoeningen. We focussen hierbij op een belangrijke speler binnen dit netwerk, namelijk de diëtist. Een specialist, die een essentiële rol speelt in het bevorderen van gezonde voedingsgewoonten en verbetering van de gezondheid van individuen. Laura Bergmans, deelt waardevolle inzichten over haar rol als voedingsexpert, de toegevoegde waarde van de diëtist voor de gezondheid van de cliënt en succesvolle samenwerkingen met fysiotherapeuten.

 

Waarom diëtist

Laura legt uit dat haar interesse in voeding werd gewekt door haar persoonlijke ervaringen met gezondheid. Haar vader is op jonge leeftijd overleden, wat haar nieuwsgierig maakte naar de rol van voeding en leefstijl op gezondheid. Dit leidde ertoe dat ze besloot om een bacheloropleiding voeding en diëtetiek te volgen, zowel voor haar eigen welzijn als dat van anderen. In 2019 behaalde ze haar diploma, en sindsdien heeft haar persoonlijke achtergrond en passie voor gezondheid haar gemotiveerd om anderen te helpen.

 

Toegevoegde waarde van de diëtist voor de cliënt
Laura benadrukt het belang van voeding in zowel de preventie als behandeling van ziekten. Ze wijst erop dat hoewel huisartsen vaak een diagnose stellen, medicatie niet altijd noodzakelijk is. In plaats daarvan gelooft ze sterk in de kracht van goede voeding en leefstijlveranderingen om te voorkomen dat medicijnen nodig zijn. Haar aanpak richt zich op het optimaliseren van de eet- en leefgewoonten van haar cliënten, met als doel het verminderen van de afhankelijkheid van medicatie en het verbeteren van hun algehele gezondheid.

 

Succesvolle begeleiding: in een half jaar van diabetes naar gezonde leefstijl
"Ik krijg dagelijks cliënten doorverwezen. Bij iemand met diabetes werk ik toe naar een situatie waar diegene zonder of zo min mogelijk medicatie diabetes onder controle kan krijgen. Zoals een jonge client van mij, bij wie dat heeft gewerkt. In een half jaar tijd is dat bereikt en kon hij afbouwen en uiteindelijk stoppen met insuline" Laura deelt een inspirerend voorbeeld van een cliënt, die dankzij haar begeleiding erin slaagde zijn diabetes onder controle te krijgen en zelfs om te keren door middel van voeding en levensstijlaanpassingen.

 

Kennisvergaring en samenwerking
"Ik verrijk mijn kennis door middel van het lezen van de nieuwsbrieven van o.a. de NVD, het bijhouden van het Kwaliteitsregister door middel van scholingen en deelname aan multidisciplinair overleg. Zo was er gisteren een bijeenkomst over diabetes. Die kennis breng ik dan mee in de praktijk." Laura benadrukt het belang van continue professionele ontwikkeling en multidisciplinaire samenwerking. Door haar betrokkenheid bij Chronisch ZorgNet en andere kennisbronnen blijft ze op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in haar vakgebied.

 

Chronisch ZorgNet als platform voor samenwerking met fysiotherapeuten
"Ik zag, dat jullie op zoek waren naar diëtisten voor een meedenkpanel. Ik werk al veel samen met fysiotherapeuten. Nu ben ik regiovertegenwoordiger. Mijn actieve rol binnen Chronisch ZorgNet resulteert in meer doorverwijzingen.” Laura waardeert de mogelijkheden, die Chronisch ZorgNet biedt voor samenwerking en kennisuitwisseling tussen zorgverleners. Ze benadrukt het belang van een hechte samenwerking tussen diëtisten en andere zorgprofessionals, zoals fysiotherapeuten, om de beste zorg te bieden aan patiënten.

 

E-learnings en innovatie
Chronisch ZorgNet gaat e-learnings aanbieden speciaal voor diëtisten over long en hart & vaat, wat vind je daarvan? Laura: “Over hart & vaat ben ik enthousiast. Sowieso zie ik veel patiënten, die hart- & vaatziekten hebben. Ik hoop daar meer over te weten te komen." Laura staat open voor nieuwe leermogelijkheden, zoals e-learnings, om haar kennis en expertise verder uit te breiden. Ze ziet deze ontwikkelingen als waardevolle kansen om haar patiënten nog beter van dienst te zijn.

 

Regionale samenwerking en toekomstplannen
"Mijn samenwerking met fysiotherapeuten is begonnen bij BoddeBouman in Dokkum en bij Brouwer in Veenwouden. Zij staan open voor samenwerking met de diëtist. Dat verschilt per fysiotherapeut. Soms komen er heel veel verwijzingen tegelijk, daarna zakt het weer weg." Laura benadrukt het belang van regionale samenwerking en de uitdagingen, die hierbij komen kijken. Ze is vastbesloten om samen met haar collega's in de regio te werken aan het versterken van de samenwerking en het verbeteren van de zorg voor hun patiënten.