Chronisch ZorgNet

De landelijke campagne Samen Beslissen trapt af!

06 september 2021

Vandaag start de landelijke campagne Samen Beslissen. De belangrijkste boodschap van deze campagne is dat zorgverleners en patiënten elkaar nodig hebben om tot goede zorg te komen. Het is de grootste campagne over dit onderwerp ooit en iedereen gaat dit horen en zien op radio, tv, social media, billboards en nog veel meer.

Samen Beslissen is niet nieuw. Om samen te kunnen beslissen wordt de patiënt uitgenodigd om zijn voorkeuren, wensen en verwachtingen te delen. Beslissingen worden vervolgens door de zorgverlener en patiënt samen genomen. Toch blijkt dit in de praktijk niet altijd even makkelijk. Uit een doelgroepenonderzoek dat voorafgaand aan de campagne is gedaan blijkt dat 46% van de zorgverleners zegt dat zij samen met de patiënt beslissingen nemen. Opvallend genoeg zegt maar 37% van de patiënten dat zij dit daadwerkelijk zo ervaren.

Om samen beslissen vanzelfsprekender te maken voor zowel de zorgverlener als de patiënt wordt deze anderhalf jaar durende campagne gestart met concrete tips voor beiden. De campagne roept op om vragen te stellen, beter te luisteren en gesprekken voor te bereiden. Het helpt als patiënten zich voorbereiden op het gesprek, en als zorgverleners open en uitnodigend zijn, zodat de patiënt vragen durft te stellen en vertelt hoe het echt met hem gaat.

Meer informatie over de campagne is te vinden via deze link. Meer informatie en tips voor samen beslissen vind je hier.

Beslis jij al samen?

Terug naar overzicht