Chronisch ZorgNet

De eerste congresavond met parallelsessies zit erop!

05 oktober 2020

Afgelopen vrijdagavond hebben de eerste parallelsessies van het digitale Chronisch ZorgNet congres plaatsgevonden. De avond werd gehost door Rosa Holtslag - Roelvink, fysiotherapeut en tevens projectmedewerker bij Chronisch ZorgNet. Ondanks dat deze ervaring nieuw voor haar was, heeft ze het fantastisch gedaan.

Na een korte introductie kondigde Rosa de eerste sprekers aan. Robert Saarloos, fysiotherapeut, en Walter van Litsenburg, verpleegkundig specialist COPD en astma, hadden een interactieve sessie, waarbij ze casuïstiek behandelden betreffende patiënten die naast PAV ook COPD hebben. ‘Hoe pak je dat aan?’ was de kernvraag van hun sessie. Hoewel dit op het fysieke congres een sessie vol interactie en discussie zou zijn, moest dat op het digitale congres net iets anders worden ingestoken, bijvoorbeeld met polls. Gelukkig was het desondanks een zeer leerzame en interessante sessie. De nieuwe COPD-richtlijn kwam ter sprake. Waar moet je op letten? Hoe ga je om met desaturatie en benauwdheid? Een van de belangrijkste take home messages: bewegen is belangrijk. Ook al haal je de maximale loopafstand niet doordat de patiënt te benauwd is, blijf bewegen! Een patiënt gaat ook vooruit als je bijvoorbeeld fietst op een crosstrainer.

Na de presentatie van Walter en Robert gingen we door naar Bas Pierik en Roger Stevelmans. Bas is fysiotherapeut en bewegingswetenschapper en Roger is arts-epidemioloog. Samen vertelden zij over de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) binnen het fysiotherapeutisch domein. Hier leerde je meer over overgewicht en de GLI. Ze eindigden hun presentatie met feiten en fabels omtrent overgewicht. Wist je bijvoorbeeld dat mensen die langzaam afvallen op termijn niet succesvoller zijn dan mensen die snel afvallen?

Na deze interessante presentatie, was het alweer tijd voor de laatste presentatie van deze avond door Karin Kaasjager, internist in UMC Utrecht. Zij vertelde over het cardiometabool zorgnetwerk dat zij en collega’s in Utrecht hebben opgericht. Ze liet zien hoe belangrijk het is om cardiometabole aandoeningen multidisciplinair aan te pakken. De zorg op elkaar afstemmen is the key. Daarmee sloten we de vrijdagavond af. Vanavond om 18.00 gaan we weer verder! Kijk jij ook weer?

Terug naar overzicht