Chronisch ZorgNet

Dag twee van het digitale Chronisch ZorgNet congres 2021: de keuzesessies

11 maart 2021

Er stonden gisteravond drie interessante sessies op het programma: slaap, coronaire microvasculaire dysfunctie en gedragsverandering. De host van de avond was Yvonne Spierings, normaal gesproken werkzaam achter de schermen bij Chronisch ZorgNet als landelijk coördinator. Zij introduceerde de verschillende sprekers en onderwerpen en stelde de vragen die door kijken live werden ingestuurd.

De avond werd afgetrapt door Marjon Stapper, verpleegkundig specialist Kempenhaeghe Centrum voor Slaapgeneeskunde. Zij heeft inzichten gegeven in wat slaap is; Welke soorten slaap zijn er eigenlijk en waarvoor dienen die verschillende soorten slaap? Maar ook dat elk persoon anders slaapt en dat er verschillende manieren zijn om te zorgen dat je goed slaapt. Ze gaf veel praktische tips hoe je als therapeut deze kennis kan gebruiken wanneer een patiënt problemen heeft met slapen. Een van de onderwerpen was ook corona, iets wat tijdens het gehele congres regelmatig terugkomt. Hoe ga je om met deze patiënten? En kunnen deze patiënten bijvoorbeeld een powernap gebruiken? Tot slot heeft ze meerdere tips gegeven over oefeningen die je als therapeut kan gebruiken om je patiënt te kunnen helpen met slapen. Een interessante sessie, leerzaam met veel praktische tips die je vrijwel meteen kan gebruiken in de praktijk. Een goed begin van de avond dus en zeker niet slaapverwekkend!

Na een korte pauze stonden de sprekers van de tweede parallelsessies al klaar: Mariëlle Hartzema-Meijer, verpleegkundig specialist, Radboudumc en Rosa Holtslag, fysiotherapeut, de Fysioo. Zij hebben ons meer verteld over coronaire microvasculaire dysfunctie (CMD). Dit is een nog wat onbekendere patiëntengroep op het gebied van hartrevalidatie, maar daardoor geen onbelangrijke patiëntengroep. Mariëlle startte de presentatie met informatie over het hart en over de aandoening zelf; Wat zijn de indicatoren voor CMD en hoe ziet deze patiëntengroep eruit? Vervolgens werd uitgelegd hoe patiënten kunnen omgaan met CMD en wat het belang is van leefstijl op dit gebied is. Rosa ging verder met voorbeelden uit de praktijk en hoe te trainen met deze patiëntgroep. Een duidelijke boodschap van de presentatie: CMD is nog een relatief onbekend terrein, maar gezonde leefstijl en vooral ontspanning zijn erg belangrijk voor deze patiënten.

De laatste presentatie werd gegeven door Eva Vermeulen, researcher en trainer bij bureau Duwtje. Zij heeft verteld over gedragsverandering; Hoe doen we dit? Wat beïnvloed ons gedrag en hoe kunnen we hiermee omgaan? Om deze vragen te beantwoorden nam ze ons mee in hoe de psychologie werkt. Waarom is er bijvoorbeeld een kloof tussen het gedrag van mensen en wat ze willen/zeggen wat ze gaan doen? Eva heeft uitgelegd dat ieder mens automatisch gedrag heeft en hier ook niet zonder zou kunnen door de grote hoeveelheid keuzes die we moeten maken. Automatische keuzes zijn vaak snelle en efficiënte keuzes, soms ook de makkelijker keus. Gezonde keuzes maken zijn vaak juist niet automatisch. Om patiënten hier toch toe te zetten is het belangrijke kleine stapjes te zetten, stimuleer je patiënt voor de kleine dingen. Denk hierbij aan: kleine doelen stellen zodat je patiënt steeds kleine overwinningen behaald, de stappen naar het doel makkelijker te maken, de communicatie te versimpelen en het voornemen niet naar de achtergrond laten zakken.

Al met al drie ontzettend leerzame presentaties met veel handige tips voor de dagelijkse praktijk. Heb je ze gemist? Geen probleem, je kan ze vanaf 12 maart tot en met 21 maart nog terugkijken.

We hopen jullie vanavond weer te zien bij de laatste parallelsessies van het Chronisch ZorgNet congres.

Terug naar overzicht