Chronisch ZorgNet

Dag drie van het digitale Chronisch ZorgNet congres 2021: de laatste 3 keuzesessies

12 maart 2021

Gisterenavond was de tweede en tevens laatste avond van ons jaarlijks Chronisch ZorgNet congres met weer interessante onderwerpen voor onze kijkers!

De aftrap van de avond werd gedaan door Harry van den Broek, voorzitter van de Osteoporose vereniging en prof. dr. Albert van de Wiel, internist. Zij gaven ons een kijkje in de wereld van osteoporose. Mooi om te horen dat er veel overeenkomsten zijn qua behandeling met de andere aandoeningen binnen ons netwerk. Niet voor niks dus dat osteoporose een nieuwe aandoening wordt binnen Chronisch ZorgNet. Afsluitend beaamden beiden heren dat het een mooie ontwikkeling is als patiënten met osteoporose uit de 2e en 1,5e lijns zorg in de toekomst worden doorverwezen naar onze therapeuten om hen adequaat te kunnen behandelen.

Dr. Eric van de Laar, klinisch ethicus en Tessa Gabriëls, klinisch ethicus en tevens promovendus bij Chronisch ZorgNet namen het stokje over en brachten ons na een misschien wel hectische werkdag een stukje tot rust met een meditatieoefening. Een oefening die je als therapeut kan doen met je patiënt. De rode draad door deze tweede presentatie was echter dat je als therapeut vooral goed moet luisteren en observeren wat jouw patiënt nodig heeft. Past zo’n meditatieoefening niet bij jouw patiënt? Kies dan vooral een andere weg om echt in contact te komen met je patiënt. Uit de poll vragen bleek dat dit absoluut al wordt opgepakt in het land door onze leden, complimenten dus daarvoor!

De avond en daarmee het congres werd afgesloten door twee medewerkers van het Chronisch ZorgNet, Steffie Spruijt, landelijk coördinator en Maik Sliepen, project medewerker. Zij namen de kijkers mee in de resultaten van onderzoeken die de laatste jaren zijn gedaan door verschillende promovendi. Het blijkt maar weer dat wetenschap niet grijs en stoffig is, in ieder geval niet bij Chronisch ZorgNet. Onderzoek dat wordt gedaan wordt vooral uitgevoerd om iets toe te voegen aan de praktijk en vice versa. Dat de behandeling van patiënten met perifeer arterieel vaatlijden uiteindelijk voor 83% bij de therapeut ligt in Nederland is echt uniek als je kijkt naar andere landen om ons heen. Daarnaast is recent het KomPas gelanceerd, middels grafieken krijgt onze therapeut inzicht in het te verwachten resultaat van een traject looptherapie. Deze tool is ontwikkeld op basis van onderzoek dat voortkomt uit de data die onze leden aanleveren.

Aan het einde van de presentatie werd de open vraag gesteld voor input voor nieuwe ideeën en onderwerpen om onderzoek naar te doen, heb je daar een goed idee over laat het ons dan vooral weten via de mail! Dit alles maakt het nog duidelijker dat het netwerk niet zonder haar deelnemers kan en hopelijk geldt dit andersom ook! Dank aan alle enthousiaste sprekers van vanavond, dank aan alle deelnemers en dank aan Anneroos voor de juiste interactie als host van de avond!

Het was een geslaagd congres! Met ontzettend interessante sessies, wil je er toch nog een stel terugkijken dan kan dit zeker, met dezelfde link als waar je mee inlogde voor je deelname aan het congres. Je kan tot en met 21 maart de sessies terugkijken. Wij kijken voor nu al uit naar het volgende congres in 2022 en hopen jullie dan natuurlijk ook weer te ‘zien’!

Terug naar overzicht