Chronisch ZorgNet

Column #1 Interdisciplinair samenwerken: De voordelen en uitdagingen van een diëtist die deelneemt aan Chronisch ZorgNet

Hoe is het voor een diëtist om deel te nemen aan Chronisch ZorgNet? Dat hebben we gevraagd! Sinds november 2022 is het mogelijk voor diëtisten om zich aan te sluiten bij Chronisch ZorgNet. We hebben een aantal diëtisten gevraagd wat zij vinden van hun deelname aan Chronisch ZorgNet. Vandaag deelt Seda haar ervaringen en vertelt ze hoe haar samenwerking er op dit moment uitziet.

 

Seda merkt op dat ze momenteel vooral samenwerkt met fysiotherapeuten en dat ze veel voordelen ervaart bij deze samenwerking. Een van de grote voordelen is tijdsbesparing. Door de samenwerking hoeft de therapeut niet uitgebreid in te gaan op voeding bij de patiënt, dat doet Seda en vice versa, kan Seda de motivatie om te bewegen overlagen aan de therapeut. Beide disciplines hebben een beperkte tijd met de patiënt die wordt vergoed, en op deze manier kunnen ze deze tijd optimaal benutten. Er bestaat echter ook een valkuil als het gaat om samenwerking. Als er onvoldoende kennis is bij de therapeut over de toegevoegde waarde van een diëtist, kan het gebeuren dat de patiënt niet wordt doorverwezen naar een diëtist.

 

Op de vraag wat voor haar belangrijk is in een samenwerking met fysio- en oefentherapeuten, benadrukt Seda het belang van wederzijdse verwijzing. Zodra een therapeut merkt dat het nuttig kan zijn om een diëtist erbij te betrekken, dan moet dit ook gebeuren. "En natuurlijk geldt dit beide kanten op", voegt Seda eraan toe.

 

Voor Seda zijn de voordelen van Chronisch ZorgNet duidelijk. "Het stelt me in staat om meer mensen te bereiken, meer te leren over chronische aandoeningen en mezelf verder te ontwikkelen", zegt ze. Ze hoopt ook dat er in de toekomst meer academische bijeenkomsten worden georganiseerd en dat diëtisten nog beter vindbaar zijn.

 

Tot slot vroegen we Seda of ze nog een tip heeft voor therapeuten die zijn aangesloten bij Chronisch ZorgNet, en die heeft ze: "Vaak hebben patiënten met een niet-overdraagbare chronische aandoening (zoals COPD of diabetes) al toegang tot ketenzorg. Zij krijgen dan 4 behandeluren per jaar vergoed bij een diëtist. Voor patiënten die niet onder de ketenzorg vallen, krijgen 3 uur vergoed bij een diëtist maar dan wordt wel eerst het eigen risico aangesproken. Seda benadrukt dat het belangrijk is om dit te duidelijk aan de patiënt uit te leggen."

 

De komende week spreken we nog 2 diëtisten over hun ervaringen bij het netwerk. Hou daarom de berichtgeving in de gaten!