Chronisch ZorgNet

Chronisch ZorgNet Congres start op 9 maart met deze sprekers!

16 februari 2021

Op dinsdag 9 maart gaat het tweede online Chronisch ZorgNet congres van start. Deze eerste dag is een verplicht onderdeel van het congres. Heb jij je ingeschreven, dan ga je dus al deze sessies volgen. Het programma op 9 maart duurt van 9.00 tot 14.30 uur. Gedurende de dag wordt een verscheidenheid aan onderwerpen besproken, die we in deze blog kort zullen toelichten.

We starten de dag met Machteld Huber, de grondlegger van het gedachtegoed ‘positieve gezondheid’. Machteld vertelt een inspirerend verhaal over positieve gezondheid; het bevorderen van veerkracht en eigen regie van mensen. En bespreekt wat jij hier als zorgverlener mee kan.

We vervolgen het programma met een inhoudelijke sessie door Rein Posthuma (longarts) en Bert Strookappe (fysiotherapeut). Samen vertellen zij over longfibrose, een vrij specialistisch onderwerp, maar wel voor iedereen interessant. Hierbij zal Rein de medische achtergrond toelichten en vertelt Bert hoe revalidatie bij longfibrose er in de fysiotherapeutische praktijk uitziet.

Hanno Pijl, endocrinoloog en hoogleraar diabetologie, gaat het hebben over de invloed van voeding. Voeding speelt namelijk een grote rol bij het ontstaan en het verloop van chronische ziekten. In zijn sessie deelt hij zijn kennis op dit gebied, en ook wat jij hier in jouw praktijk mee kan.

Na deze specialistische onderwerpen is het weer tijd om over bewegen te praten. Of juist het effect van niet bewegen. Thijs Eijsvogels, inspanningsfysioloog, deelt de laatste inzichten op het gebied van bewegen bij hartpatiënten. Hoe krijgen we hartpatiënten in actie? Volstaat deelname aan de hartrevalidatie? Of moeten ze meer bewegen? En zo ja hoe veel, hoe vaak, en hoe intensief? Of moeten ze juist minder zitten? Of beiden? En hoe doe je dat dan? Dit zijn allemaal vraagstukken die Thijs gaat bespreken.

Wij als netwerk zijn veel bezig met onderzoek, maar weet jij wat de waarde is van wetenschappelijk onderzoek? Thomas Hoogeboom gaat ons hier meer over vertellen. Hij licht onder andere toe hoe wetenschappelijk onderzoek bijdraagt aan de positionering van fysio- en oefentherapie in het zorglandschap en het realiseren van waardegedreven zorg door meer en minder waardevolle behandelingen van elkaar te scheiden. Op hoger niveau helpt wetenschap ons dus vooruit, maar hoe zit dat voor beslissingen in de dagelijkse praktijk? Wat is dan de waarde van wetenschappelijk onderzoek? De waarde van wetenschappelijk onderzoek op het niveau van de patiënt en behandelaar blijkt lastiger te duiden. Maar, Thomas vertelt je hier graag meer over!

De dag wordt afgesloten door Joep Teijink, voorzitter van Chronisch ZorgNet. Tom Jessen, de presentator, zal Joep interviewen over de plannen van Chronisch ZorgNet in 2021. Ben jij ook benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren?

We zien je graag op dinsdag 9 maart!

Terug naar overzicht