Chronisch ZorgNet

Blog: Leefstijlbegeleiders

06 juli 2018

Goedemorgen wat kan ik voor u doen?

"Nou ik kom net bij de huisarts vandaan, en heb een brief voor u....." Ik lees in de brief dat u last van uw benen krijgt na een stukje lopen? "Ja dat klopt, sinds een aantal maanden lijken de klachten toe te nemen....".

 

Voor bijna alle ClaudicatioNet therapeuten een bekend verhaal. Tijdens de intake van een patiënt met perifeer arterieel vaatlijden (PAV) ben je onder andere op zoek naar onderdelen van een gezonde leefstijl (meer bewegen, stoppen met roken, een gezond voedingspatroon en medicatie compliance). Als fysiotherapeut ben je natuurlijk een expert op het gebied van bewegen/het bewegingsapparaat, maar op dit moment hebben de andere gebieden binnen de fysiotherapie nog geen vaste plek gekregen. Maar juist in deze doelgroep (PAV) valt er zo veel winst te halen op die gebieden.

Daarom heb ik me in de afgelopen periode dus ook meer bezig gehouden met gezonde leefstijl. Dit betekende voor mij dat ik een leefstijlcoach cursus gevolgd hebt, meer contacten heb gezocht met de stoppen-met-roken ondersteuners bij de diverse huisartsen en een overzicht gemaakt van de diëtisten in mijn regio. Met de verandering in de zorg, van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag, zal ook de fysiotherapeut van de toekomst moeten kunnen inspelen op deze zorgvraag. Maar ook binnen het bachelor onderwijs van diverse hogescholen in Nederland zijn de speerpunten al gericht op eigen regie, leefstijl/preventie en multidisciplinair samenwerken (ook in de 1ste lijn). Nu ook de regering interesse heeft in leefstijlgeneeskunde kan dit in een stroomversnelling raken. Een mooie kans wat mijn betreft voor de circa 2100 ClaudicatioNet fysiotherapeuten. In mijn ogen een groep fysiotherapeuten die bewust een keuze heeft gemaakt voor leefstijl gerelateerde aandoeningen waarin bewegen maar een deel van de behandeling is.

Maar dan moeten we ook nu in beweging komen om ons in de etalage te zetten als DE leefstijlbegeleiders van de toekomst! #SamenGezond

 

Groet
Tobias van Dockum

 

Ps: heb jij ook een leuk idee voor een blog? Neem contact op met ClaudicatioNet en wie weet bij jij de volgende blogger!

Terug naar overzicht