Chronisch ZorgNet

Belangrijk bericht van de voorzitter

15 juli 2016

Beste ClaudicatioNetters,
Op de KNGF site, 'van onze man in Den Haag' las ik (gedateerd 8 juli) een stukje over de door de Minister in het basispakket toegestane 37 sessies. Een afwijking van de richtlijn, ingegeven door een accountant, maar indirect veroorzaakt (laten we het beestje bij de naam noemen) door jullie zelf.
De opmerking van de minister in het debat dat "fysiotherapeuten meer van het doorbehandelen zijn" heeft zijn uitwerking gehad. Wel heeft de minister gezegd dat zij het verloop van het aantal behandelingen goed in de gaten zal houden. Voor KNGF en de leden dus een oproep om volgend jaar goed bij te houden hoe de behandeling van etalagebenen verloopt. Patiënten die niet genoeg hebben aan die 37 behandelingen moeten wij goed en objectief in beeld brengen. Dan kunnen wij de voorgestelde range bij het vaststellen van het pakket 2018 in juni 2017 alsnog inbrengen.


Ongevraagd; ik ben van mening dat het verleden zich nu wreekt en dat uitschieters van sommige collega's (tot wel 270 sessies voor claudicatio in een jaar, maar structureel > 100 sessies bij heel veel collegae!) nu terugkaatst op de gehele beroepsgroep. Dat is vervelend en moeten (en gaan!!) we het komende jaar rechtzetten. Ik denk dat de Minister hier een foute beslissing neemt en pennywise, poundfoolish is. Maar of we dat kunnen aantonen....? Het feit dat een ClaudicatioNet traject een factor 7 tot 10 goedkoper is dan een interventie werkt wel in ons voordeel.

 

Het volgende 'van onze man in Den Haag' bevreemde mij meer: "..... moeten wij goed en objectief in beeld brengen". Een statement dat ClaudicatioNet onderschrijft, maar tegelijk vraag ik mij af hoe 'onze man in Den Haag' dat voor ogen ziet. Wij zijn, net 48 uur, in het bezit van de eerste datatranche. De door jullie ingevulde EPD-data, die via diverse partijen eerdaags zichtbaar wordt gemaakt in je eigen portfolio. Een proces wat jaren en jaren heeft geduurd. Komende weken, na een aantal controlerondes, gaan we jullie portfolio's vullen en kunnen jullie zelf zien wat je hebt gedaan (en hoe je dat hebt gedaan in vergelijking met benchmarks gebaseerd op de resultaten van je collegae).

 

Wij zouden graag de kritische grens van 37 sessies zichtbaar maken, maar dat gaat over zoveel schijven, dat het zeker twee jaar duurt voordat wij dat kunnen realiseren. Terwijl het zoveel makkelijker zou kunnen.
De huidige samenwerking met het bestuur van het KNGF is goed, maar we blijven wel aanlopen tegen trage besluitvorming, de visie van meerdere EPD's op 'een goed EPD en noodzakelijke data' en niet in de laatste plaats de rol van sommige (teveel!) fysio's.

Want, wat ik echt niet begrijp is dat de waanzinnig belangrijke terugkoppelingsbrief (3 maanden, 12 maanden), waar wij al jaren aandacht voor vragen, in veel gevallen NOG STEEDS NIET standaard wordt aangeboden aan de verwijzer. Deze brief is essentieel om te registreren waarom iemand wel/niet succesvol is behandeld en zou, als EPD's daarvoor medewerking willen verlenen, de sleutel kunnen zijn om de vraag te beantwoorden of die 46-37=9 sessies het verschil zou hebben kunnen maken...
Idealiter komt die brief automatisch uit uw EPD (minder administratie), wij gaan daar actief op sturen. Maar dan moet u die informatie vanaf nu al wel gaan vastleggen in de (nu nog wat meer bewerkelijke) terugkoppelingsbrief. Ik verbaas mij als ik brieven zie van twee, drie kantjes, maar zonder de gewenste informatie (dat is zonde van de tijd geweest, denk ik dan). Of de gewenste standaard, korte, terugkoppelingsbrief, maar zonder adres (waardoor ik u niet in cc. kan zetten als ik (of willekeurig ieder andere vaatchirurg) de huisarts terug rapporteer); en daarmee indirect reclame maak voor uw netwerk) of telefoonnummer (als ik iets wil overleggen). En ik ben bang dat ik, als uw voorzitter, misschien wel de beste terugkoppelingsbrieven onder ogen krijg.

 

Daarom gaat ClaudicatioNet werken aan een terugkoppelingsbrief v2.0. Onze nieuwe kracht, Steffie Spruijt gaat u daar de komende maanden meer over vertellen. Enerzijds minder werk om de brief te genereren, anderzijds meer relevante data voor uw verwijzer. In mijn ideale wereld (stepped care; claudicatio intermittens is een eerstelijns aandoening) gaat deze brief een sleutelrol vervullen bij de beslissing wel of niet over te gaan tot een interventie (lees; verwijzing naar de vaatchirurg). Ik hoop dan ook dat alle deelnemers van ClaudicatioNet deze oproep serieus nemen en hier echt aan gaan meewerken. Wat zou het mooi zijn als we een selecte groep fysiotherapeuten (Claudicationet leden) met deze samenvatting (want dat is deze terugkoppeling) een sleutelrol kunnen geven bij de beslissing wel/geen succesvolle eerstelijns behandeling!

 

Mede namens het ClaudicatioNet team jullie allemaal een hele fijne vakantie toegewenst,

 

Joep Teijink, voorzitter ClaudicatioNet

 

Terug naar overzicht