Chronisch ZorgNet

29 juni 2023

Achter de schermen bij Chronisch ZorgNet: over de grens

Wist je dat de ambities van Chronisch ZorgNet om kwalitatieve zorg te leveren grenzeloos zijn? Zo klopten Bruno Zwaenepoel en Fons De Schutter, twee Belgische fysiotherapeuten bij Chronisch ZorgNet aan voor advies omdat ze onder de indruk waren van de positieve literatuur die er was over gesuperviseerde oefentherapie. “We kwamen bij Claudicationet terecht omdat we vaststelden dat de KNGF richtlijn over PAV door ClaudicatioNet (nu: Chronisch ZorgNet) gevolgd werd. Zo kwamen we in contact met Joep Teijnk en volgden we de cursus in Nederland. Op de vraag waar ze dan zo van onder de indruk zijn antwoorden ze: “De cruciale rol van de eerstelijns fysiotherapeut bij de behandeling  van deze aandoening en dat dit wordt uitgedragen door een vaatchirurg; iemand die zijn nek uitsteekt!”

De fysiotherapeuten hebben de ambitie om in eigen land ook een sterk kwaliteitsnetwerk op te bouwen. Maar daarbij hebben ze wel wat hindernissen te overwinnen: “Denk bijvoorbeeld aan twee talen en twee culturen. Maar ook een andere organisatie van de zorg, waarbinnen de financiering sterk prestatiegebonden is.”

De sterke punten van Chronisch ZorgNet volgens Bruno en Fons:

+ De keuze voor de behandeling van PAV in de eerstelijn, in de omgeving van de patiënt

+ De effectieve realisaties in 10 jaar tijd

+ De strakke en duidelijke organisatie

Chronisch ZorgNet steunt de ambities van Bruno en Fons bij het streven naar een beweeg- en leefstijlinterventie voor alle patiënten met perifieer arterieel vaatlijden. Bijvoorbeeld door het uitwisselen van ervaringen, het helpen bij het opzetten van de scholing en ook de uitvoering daar van. Chronisch ZorgNet docenten Robert en Steven hebben bijvoorbeeld al eens scholing gegeven. En voorzitter Joep Teijink heeft weleens gepresenteerd. Zo werken we ook buiten onze landsgrenzen samen aan de beste zorg.