Chronisch ZorgNet

Column #2 Ontdek de Voordelen en Uitdagingen van Diëtisten die Deelnemen aan Chronisch ZorgNet!

Naast therapeuten nemen ook diëtisten deel aan Chronisch ZorgNet. We hebben enkele diëtisten gevraagd naar hun ervaringen met het netwerk. Vandaag delen we het verhaal van Monique, een ervaren diëtist sinds 2010, die enthousiast haar visie met ons deelt!

Ik geef samenwerking een 10 zodra ik samen met een andere discipline het voor elkaar krijg om de kwaliteit van leven van de cliënt te verbeteren.’

We vroegen Monique naar de voor- en nadelen van deelname aan Chronisch ZorgNet, een groot voordeel is de waardevolle kennismaking en kennisuitwisseling tussen verschillende disciplines tijdens de bijeenkomsten in de regio. Bovendien is ze enthousiast over de scholingsmogelijkheden bij Hart voor Leren. Waar wel nog aan gewerkt kan worden is de rol van de diëtist. Helaas merkt Monique dat veel mensen nog steeds geen juist beeld hebben van de toegevoegde waarde van een diëtist voor de patiënt tijdens het herstelproces. Het dieetadvies helpt namelijk bij spieropbouw, wat een beter resultaat geeft van de fysiobehandeling. Een bijkomende uitdaging is dat overlegtijd niet gedeclareerd kan worden, waardoor het soms als liefdadigheidswerk voelt.

Monique hoopt dat er een betere samenwerking komt tussen de eerste- en tweedelijnszorg in de nabije toekomst. Daarnaast heeft ze een waardevolle tip voor alle therapeuten: "Vergeet niet dat dieetadvies ook kan helpen wanneer een patiënt minder actief kan zijn tijdens de therapie of afspraken afzegt vanwege bijvoorbeeld maag-darmklachten, vermoeidheid of misselijkheid!"

Wil je graag ontdekken wat andere diëtisten vinden van deelname aan Chronisch ZorgNet? Lees dan column #1 terug en laat je binnenkort inspireren met column #3.