Chronisch ZorgNet

Waarom een verdiepingscursus Motiverende Gespreksvoering?

06 december 2021

Iedereen is het er over eens: Motiverende Gespreksvoering leer je door te doen. Het is niet zomaar een trucje, maar iets dat continu aandacht, oefening en een andere kijk op gesprekken vraagt. Motiverende Gespreksvoering is één van de grote “game changers” bij de behandeling van patiënten. Niet alleen de patiënten met een chronische niet-overdraagbare aandoening, maar alle patiënten!

Als Motiverende Gespreksvoering eenmaal in je genen is geslopen, dan zie je hoe breed toepasbaar en effectief deze gesprekstechniek is. Daarnaast maakt deze kennis en kunde in Motiverende Gespreksvoering jou als therapeut onderscheidend van andere zorgverleners. Je ondersteunt mensen om zelf het belang en de mogelijkheden te zien om duurzaam hun gedrag aan te passen en zo hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Maar voordat Motiverende Gespreksvoering in je DNA zit, heb je een lange weg te gaan. Deze weg bestaat uit kennis, vaardigheden en oefenen, oefenen, oefenen…De basiscursus Motiverende Gespreksvoering is een mooi begin, maar de verdiepingscursus zorgt dat je echt vaardig wordt in het toepassen ervan.

Hoe is de verdiepende cursus Motiverende Gespreksvoering opgebouwd?
De verdiepende cursus Motiverende Gesprekvoering bestaat uit een e-learning van 12 tot 15 weken en een tweetal praktijkdagen. Hier is niet zomaar voor gekozen.

Begonnen wordt met online opfrissen en het oefenen van je vaardigheden. Wat je in de e-learning leert, pas je meteen daarna toe in de praktijk bij je eigen patiënten. Na de e-learning ga je tijdens fysieke bijeenkomsten samen met je collega’s onder leiding van een expert verder doorgroeien in hetgeen je al geoefend hebt. De e-learning en de praktijkdagen zijn feitelijk twee losse cursussen die bij verschillende aanbieders kunnen worden gevolgd. De e-learning en de praktijkdagen worden daarom apart betaald.  

Waarom duurt de cursus zo lang?
Je herkent het vast wel: je hebt een interessante cursus gehad en de dagen erna ben je hier op je werk veel mee bezig. Maar na een week of wat verdwijnt deze nieuwe vaardigheid, visie of kennis weer naar de achtergrond. Niet moedwillig, maar dit gebeurt gewoon. Dit schetst dan ook hoe lastig het is om een nieuwe werkwijze te integreren in je behandeling. Samen met experts hebben we gekeken naar de opties. Een cursus moet niet alleen leuk en interessant zijn, maar ook ervoor zorgen dat je Motiverende Gespreksvoering gedurende een langere periode in jouw behandelingen integreert. Zo wordt het toepassen van Motiverende Gespreksvoering een gewoonte en voorkom je dat je die kennis en vaardigheden weer verliest.

Wat levert het mij op?
Dit vind ik zelf een heel belangrijke vraag. Er zijn veel interessante cursussen waar je je voordeel mee kunt doen bij de behandeling van patiënten. Maar wat levert de verdiepingscursus Motiverende Gespreksvoering mij nu echt op? Het vraagt namelijk nogal een investering in tijd en geld. Dus waar doe je het voor?

Met Motiverende Gespreksvoering kun je patiënten ondersteunen naar een gezondere leefstijl. Niet alleen patiënten met een chronische aandoening hebben hier veel aan, maar al je patiënten. Alleen al meer grip hebben op je gezondheid zorgt er voor dat mensen een hogere kwaliteit van leven ervaren. En als ze zichzelf een gezondere leefstijl eigen maken, levert dat ook nog eens een betere gezondheid op.

Voor jezelf zit de grootste winst in het werkplezier, omdat je bij de patiënt echt een verandering te weeg kunt brengen. Als je merkt dat je door bepaalde vragen en reflecties een patiënt tot andere gedachten en inzichten brengt en de patiënt zo weet te motiveren om JUIST WEL blijvend gezondere keuzes te maken, dan geeft dat zoveel voldoening.

Levert het goed toe kunnen passen van Motiverende Gespreksvoering ook meer geld op? Nee, sterker nog, doordat je misschien eerder bereikt wat er moet gebeuren heb je minder behandelingen nodig bij deze patiënt om het doel te halen. Je bent dus sneller klaar en je hebt weer eerder ruimte in je agenda voor een nieuwe patiënt (uitdaging). Dus financiële winst behaal je er misschien niet mee, maar er wandelen wel veel meer patiënten de praktijk uit die zich echt blijvend geholpen voelen door jouw behandeling en actief in hun gezondheid investeren. Daar krijg ik zelf enorm veel energie van.

Meer dan een trucje
Zodra je de verdiepende cursus Motiverende Gespreksvoering begint herken je het: Oh ja, dit was alweer weg gezakt. En heel snel daarna komt het gevoel: “Wauw dit werkt echt!”, afgewisseld door vragen en situaties waarin je denkt: “Wat moet ik hier mee?”. 

Motiverende Gespreksvoering is zoveel meer dan het aanleren van een trucje. Het is een basishouding en in dat proces ben je nooit uitgeleerd. Elke dag waarin je met mensen werkt komen er uitdaging op je pad. Deze kun je door het stellen van de juiste vragen en reflecties verder op weg helpen. Dat maakt jouw werk als therapeut zo veel leuker!

Terug naar overzicht