Chronisch ZorgNet

Therapeut Jenny: “Toen de filmcrew de praktijk binnenkwam met allerhande lampen en camera’s werd het wel eng professioneel”

26 januari 2021

Geschreven door Anneroos Sinnige

Leuk nieuws, de verdiepende vervolg training van het KomPas is vanaf nu beschikbaar! De training is beschikbaar voor alle therapeuten die de eerste training hebben afgerond. Heb je de eerste training nog niet gedaan? Open dan snel je portfolio om de eerste training te doen zodat je toegang krijgt tot het KomPas en de nieuwe vervolgtraining.

In de vorige blog hebben we verteld wat therapeuten leren in de verdiepende training, hoe de videofragmenten zijn gemaakt en waarom er voor dit type training is gekozen. Heb je deze blog nog niet gelezen? Je vindt hem hier.

In de videofragmenten zien we steeds therapeut Jenny. Maar wie is Jenny eigenlijk? Jenny is gespecialiseerd hart-vaat-longtherapeut, werkzaam in een eerstelijns praktijk en aangesloten bij Chronisch ZorgNet vanaf het eerste uur. Hoe was het voor Jenny om samen met haar patiënt gevraagd te worden om mee te werken aan deze verdiepende training? Dat we vroegen we haar:

Jenny: “En dan wordt me ineens gevraagd om mee te werken aan een filmpje voor een training van Kompas. Ach ja, waarom ook niet. Als ik Anneroos daarmee kan helpen, maak ik wel een uurtje vrij. Oh pardon… De hele dag? Opnames op de praktijk…? Wat ben je allemaal precies van plan?! Dat was wel even schrikken, maar ik had het al beloofd en terugkrabbelen is ook zo kinderachtig. Vervolgens kreeg ik het draaiboek in de mail. Mijn hemel, nu wordt het wel heel serieus allemaal. Ik kreeg alvast toegang tot het KomPas, want die was op dat moment nog niet voor alle therapeuten toegankelijk. Ik ben me meteen gaan verdiepen in het KomPas; eerst de training gedaan en daarna het KomPas uitproberen in de praktijk. Het ziet er allemaal duidelijk en overzichtelijk uit, dus dat was een geruststelling. Ik dacht, dit gaat me wel lukken. Ik heb nagedacht over een patiënt en kwam uiteindelijk op een mevrouw die ik al jaren ken vanwege verschillende behandeltrajecten.”

En hoe was het op de dag zelf? Jenny: “Toen de filmcrew de praktijk binnenkwam met allerhande lampen en camera’s werd het wel eng professioneel. Gelukkig met de steun van de anderen heb ik mij erdoorheen geslagen. Toen we eenmaal in gesprek zaten vergat ik zelfs af en toe de camera’s om me heen.”

Hoe is het om jezelf terug te zien op beeld? Jenny: “Dat is best wel heel confronterend. Je ziet jezelf terug en ooh wat zou ik achteraf veel dingen anders hebben gezegd of gedaan. Maar achteraf en vanaf de zijlijn is het makkelijk om commentaar te leveren hoe het allemaal beter had gekund.”

Hoe vind je training geworden? Jenny: “Middels de training (en natuurlijk alle voorbereidingen voor het filmen) heb ik nieuwe mogelijkheden geleerd om het Kompas te gebruiken. Er zijn dan ook zoveel opties en gesprekonderwerpen die met ondersteuning van het Kompas met de patiënt besproken kunnen worden. Zoals het loopgedrag maar ook de andere leefstijlfactoren. Tijdens het terugzien van de filmpjes, maar zeker ook door de vragen die bij de cursus hoorden werd mij persoonlijk duidelijk hoe de hulpverlenersrol (therapeut) het gedragsveranderingsproces in de weg kan zitten. Maar anderzijds dus ook hoe helpend het toepassen van de motiverende gespreksvoering hierin is. Door het gebruiken van het Kompas en vooral door het vele doen van coachende gesprekken wordt het fysiotherapeutische behandelen op een steeds hoger niveau getild en worden de patiënten met PAV nog beter begeleid en geholpen.”

Jenny, super bedankt voor het helpen met de filmopnames en je leuke blog!

Blijf op de hoogte van al onze updates en blogs via LinkedIn.

Terug naar overzicht