Chronisch ZorgNet

Selectieve inkoop COPD

24 september 2021

Door longfysiotherapeut Mpt en projectmedewerker Long Jenny Zwiggelaar   

 

Het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars is in het voorjaar bekend gemaakt. Nu de contractering voor de nieuwe jaren weer dichterbij komt begint het onderwerp selectieve inkoop COPD weer te leven. Maar wat betekent selectieve inkoop bij COPD voor Chronisch ZorgNet Long therapeuten?

Bij zorgverzekeraars valt vooral de verandering van toon op. Ze geven aan dat COPD patiënten het beste behandeld kunnen worden door een daarin gespecialiseerde therapeut. Daarbij is het van belang is dat een gespecialiseerde therapeut ook aangesloten is bij een kwaliteitsnetwerk. Naar het voorbeeld van ClaudicatioNet is Chronisch ZorgNet genoemd door Menzis en Zilveren Kruis als netwerk voor longfysiotherapeuten. Een mooie erkenning voor therapeuten die zich zo actief inzetten voor een hoge kwaliteit van zorg voor COPD patiënten.

Een kwaliteitsnetwerk zoals Chronisch ZorgNet biedt namelijk echt kansen om de zorg te kunnen verbeteren bijvoorbeeld door eisen te stellen aan scholing en het verdiepen in de patiëntengroep. Daarnaast delen aangesloten therapeuten hun kennis op verschillende manieren om de behandeling continu te verbeteren, bijvoorbeeld in de regionale netwerken. En zij verzamelen behandeldata voor een beter inzicht in de best passende behandeling. Continu wordt op deze manier gewerkt aan de kwaliteit van zorg.

Het is een enorme opsteker dat zorgverzekeraars zien dat al deze inspanningen van therapeuten bij een kwaliteitsnetwerk de zorg van de patiënt ten goede komt en verzekeraars dit erkennen en kracht bij zetten door een duidelijke voorkeur uit te spreken. Voor de komende jaren betekent deze verandering nog geen volledige selectieve inkoop, maar de beweging ernaartoe is ingezet.  

Menzis schrijft: “Per 1-1-2023 zal de Fysiotherapie verband houdend met de diagnose COPD en waarvan de behandeling op enig moment in 2022 of later start, worden verleend door de Fysiotherapeut die beschikt over een actuele COPD-registratie bij Chronisch ZorgNet of een ander door Menzis erkend register verband houdend met de diagnose COPD.”

En Zilveren Kruis schrijft hierover: “Vanaf 2022 vragen we therapeuten om klanten met COPD, bekkenbodemklachten of oedeem- en lymfevataandoeningen alleen zelf in behandeling te nemen wanneer zij zich aantoonbaar hebben verdiept en gespecialiseerd in mensen met deze aandoeningen.

Met selectieve inkoop worden deze bevlogen therapeuten erkend voor deze extra inzet die zij leveren voor de patiënt. En Chronisch ZorgNet? Is enorm trots op deze therapeuten en blijft hen ondersteunen om de best mogelijke zorg voor patiënten te bieden.

Terug naar overzicht