Chronisch ZorgNet

#SamenBeslissen #KomPas #KnowledgeBroker #WetenschapInPraktijk #Fysiotherapie

22 juli 2019

 


Wij, Carla en ik, zijn de twee knowledge brokers binnen het Samen Beslissen Project. Carla is 38 jaar, werkzaam als fysiotherapeut en oedeemfysiotherapeut bij FysioRosmalen in regio Den Bosch en sinds 1,5 jaar aangesloten bij ClaudicatioNet. Ik ben Anouck, 31 jaar, werkzaam als fysiotherapeut bij FysioStiens in regio Friesland en sinds 8 jaar aangesloten bij ClaudicatioNet.

Als fysiotherapeut behandel ik met veel passie patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV). Ik vind het begeleiden van deze patiëntengroep ontzettend boeiend doordat het een combinatie is van training, motiverende gespreksvoering, voeding en gedragsverandering. Ieder mens is uniek en mijn doel is om de loop(band)training en leefstijlbegeleiding aan te laten sluiten bij de wensen en voorkeuren van de desbetreffende persoon. Ik zeg altijd dat het traject net topsport is: ondanks de pijn, tóch doorzetten en de grenzen verleggen. Doordat ze een jaar onder begeleiding zijn, bouw je een sterke vertrouwensband op. De meeste patiënten bereiken aan het eind van het traject hun doel en dat maakt me trots. Dit geeft uiteraard veel voldoening bij zowel de patiënt als bij mij.

Naast de opleiding fysiotherapie hebben Carla en ik beide nog een wetenschappelijke master afgerond (resp. Gezondheidswetenschappen en Fysiotherapiewetenschap). Deze wetenschappelijke achtergrond komt goed van pas in onze rol als knowledge broker. Als knowledge broker sta je namelijk met een been in de dagelijkse fysiotherapiepraktijk en met het andere been in de projectgroep. Dit houdt in dat we nauw betrokken zijn bij de werkzaamheden binnen de projectgroepen en regelmatig overleg hebben. De projectgroep heeft de afgelopen periode hard gewerkt aan de ontwikkeling van het KomPas. De online tool waarmee een persoonlijke voorspelling kan worden gemaakt van het te verwachten resultaat van gesuperviseerde looptherapie voor patiënten met PAV. Momenteel zitten we in de testfase van het KomPas en bezoeken Carla en ik ClaudicatioNet therapeuten die het KomPas toepassen in de praktijk. Door gebruik van het KomPas in de praktijk te observeren krijgen wij een hoop feedback over wat goed gaat en waar de verbeterpunten liggen. Dit kunnen wij vervolgens weer terugkoppelen. Na de testfase gaan we aan de slag met de implementatie waarin wij onder andere meehelpen met het verder doorontwikkelen van de training voor ClaudicatioNet therapeuten.

Ik vind het heel mooi om te ervaren dat op deze manier wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse fysiotherapiepraktijk elkaar versterken. Het is geweldig om te merken dat de ClaudicatioNet therapeuten enthousiast zijn en een steentje bij willen dragen aan het project. Ik zal mijn rol als knowledge broker, samen met Carla, dan ook met veel enthousiasme vervullen de komende tijd.


vlnr: Anneroos, Thomas, Steffie, Carla, Anouck

Volg al onze blogs via LinkedIn.

Terug naar overzicht