Chronisch ZorgNet

Multidisciplinaire samenwerking binnen Chronisch ZorgNet

21 mei 2021

 

Multidisciplinaire samenwerking wordt steeds belangrijker bij de behandeling van patiënten met niet-overdraagbare chronische aandoeningen. Niet-overdraagbare chronische aandoeningen worden vaak veroorzaakt door leefstijl. Behandeling vraagt om een aanpassing in deze leefstijl en dat is nog niet zo eenvoudig. Een fysio- of oefentherapeut kan een patiënt helpen bij de te nemen stappen, maar een therapeut alleen is niet altijd voldoende. Daardoor wordt er steeds vaker gezocht naar andere zorgprofessionals gespecialiseerd in chronische aandoeningen. Zo vragen oefen- of fysiotherapeuten soms ondersteuning van een diëtist. Naast dat het fijn is om iemand anders zijn expertise te raadplegen voor een effectievere behandeling, zorgt samenwerking tussen verschillende disciplines voor de Juiste Zorg op de Juiste Plaats. Iets waar Chronisch Zorgnet de aankomende tijd stappen in gaat nemen om dit te ondersteunen.

Om te kijken hoe de Juiste Zorg op de Juiste Plek binnen Chronisch ZorgNet het beste vorm gegeven kan worden is er een pilot gestart gericht op samenwerking tussen therapeuten en diëtisten. De pilot is gestart in twee regio’s: Venlo en Dinkelland en is vooral gericht op de onderlinge samenwerking voor COPD patiënten. Voor patiënten met COPD is voeding ontzettend belangrijk. Wanneer je als COPD patiënt namelijk te weinig eiwitten eet, kan je trainen tot je een ons weegt maar zal je niet vooruit gaan. Het is dus ontzettend belangrijk dat de patiënt gedurende de training de juiste voeding eet om ook echt resultaat te kunnen boeken! En hier kan een diëtist als de beste mee aan de slag! Dit doet de diëtist door het voedingspatroon van de patiënt in kaart te brengen en af te stemmen op de behandeling. Wist je trouwens dat diëtisten ook vergoed worden voor in ieder geval drie uur uit de basisverzekering! Het is dus zeker de moeite waard voor een fysio- of oefentherapeut om een patiënt met COPD eens door te verwijzen naar de diëtist om meer resultaat uit de behandeling te halen.

De pilot is georganiseerd in samenwerking met de NVD (Nederlandse Vereniging van Diëtisten). En met deze pilot wordt er onder andere gekeken waar de behoeftes liggen van de fysiotherapeuten en waar de behoeftes liggen van de diëtisten. Door deze pilot zijn al ontzettende leuke meetings ontstaan! Samen is er gespard over hoe ze elkaar gemakkelijker kunnen vinden maar ook verteld wat ze beiden doen bij de behandelingen. Hierdoor zijn zowel de diëtisten als de therapeuten beter op de hoogte van elkaar, waardoor samenwerking in de toekomst soepeler kan verlopen.

Maar er zijn naast COPD patiënten nog meer chronische patiënten waarvan het advies van een diëtist van toegevoegde waarde is, bijvoorbeeld patiënten met PAV (etalagebenen), patiënten die hartrevalidatie krijgen en niet te vergeten patiënten met osteoporose of die te maken hebben met botbreuken.

Samenwerking met diëtisten is niet alleen belangrijk voor de Juiste Zorg op de Juiste Plek, maar ook de samenwerking met andere zorgprofessionals. Zo kan het voor je patiënt ook van belang zijn om eens samen te gaan zitten met bijvoorbeeld een ergotherapeut. We zien al in deze regio’s dat elkaar kennen ontzettend helpt, dus wellicht helpt dit voor jou als therapeut ook! Zo kunnen we samen gaan voor een goede en fijne zorg voor deze patiëntengroep.

Heb je nog leuke tips voor jou medetherapeuten op het gebied van samenwerking met andere zorgprofessionals? Of wil je jouw ervaringen met ons delen?

Stuur dan een mailtje naar info@chronischzorgnet.nl, dan kan er samen nagedacht worden over hoe samenwerking gestimuleerd kan worden voor een betere zorg van de patiënten!

Terug naar overzicht