Chronisch ZorgNet

Rookstop Coaching; Tabaksontmoediging? Het werkt echt!

26 augustus 2019

In het nieuwsbericht van 26 augustus 2019 zetten we enkele feiten over de enorm schadelijke effecten van roken op een rijtje. Inmiddels komt er steeds meer motivatie vanuit de maatschappij om hier écht wat aan te doen: heel Nederland komt in actie. Het Nationaal Preventieakkoord, Rookvrije Generatie en Stoptober zijn maatschappelijke ontwikkelingen en initiatieven die tabaksontmoediging ondersteunen. Het doel van het Nationaal Preventieakkoord is om in 2040 een Rookvrije Generatie te hebben. Dit betekent dat zwangere vrouwen niet meer roken, en dat kinderen hier niet meer aan beginnen. Daarnaast staat in het akkoord dat het aantal rokende volwassenen moet dalen van 23% naar maximaal 5%.

Hebben zulke maatregelen nu echt nut? Ja! Deze en andere initiatieven werpen zeker hun vruchten af. Allereerst is dit te zien aan het feit dat de vraag naar professionele hulp bij het stoppen met roken de afgelopen zes jaar is geëxplodeerd. Ten opzichte van 2012, maakten in 2018 twaalf keer zoveel mensen gebruik van rookstopbegeleiding en/of -medicatie tegen hun rookverslaving. Dit komt neer op zo’n 40.000 mensen per jaar. Waarschijnlijk ligt dit aantal nog een stuk hoger, aangezien dit aantal is gebaseerd op cijfers van de drie grootste zorgverzekeraars.

Ten tweede is de effectiviteit van rookstop initiatieven  ook terug te zien in een daling van het aantal rokers in Nederland. In 2001 telde Nederland nog 4,5 miljoen ‘gewone’ rokers en 1,3 miljoen zware rokers (>20 sigaretten per dag). Op dit moment telt Nederland nog 3,1 ‘gewone’ rokers en 465.000 zware rokers. Er is dus al een flinke daling zichtbaar. Maar, we kunnen nog niet achterover gaan leunen.

Ook vanuit ClaudicatioNet ondersteunen wij initiatieven die tabaksontmoediging bevorderen. Als geen ander hebben patiënten met chronische aandoeningen, zoals, hart- en vaatziekten, COPD en diabetes, enorm veel baat bij het stoppen met roken. Om deze reden ontwikkelden wij samen met het Trimbos-instituut een cursus om ClaudicatioNet therapeuten op te leiden tot professioneel rookstopcoach. Op deze manier kunnen ook zij actief bijdragen aan de doelen zoals gesteld in het Nationaal Preventieakkoord. Meer hierover lees je in de volgende blogs.
 

Volg al onze blogs via LinkedIn

Terug naar overzicht