Chronisch ZorgNet

Rookstop Coaching; Rookstop begeleiding? Eenvoudig, maar niet makkelijk!

20 september 2019

Door: Yvonne Spierings

Als geen ander is het voor patiënten met chronische aandoeningen, zoals, hart- en vaatziekten, COPD en diabetes, van groot belang om te stoppen met roken. De ClaudicatioNet therapeut biedt intensieve begeleiding aan patiënten met etalagebenen en andere chronische aandoeningen. De vele contacturen in combinatie met intrinsieke motivatie en expertise op het gebied van motiverende gespreksvoering maakt de ClaudicatioNet therapeut bij uitstek geschikt om een patiënt te begeleiden naar een gezonde leefstijl.

Stoppen met roken is lastig; dit blijkt wel uit het gemiddeld aantal stoppogingen voordat men daadwerkelijk stopt met roken en de hoge kans op terugval. Om deze zorg te kunnen bieden is expertise op het gebied van rookstop begeleiding noodzakelijk. Speciaal hiervoor hebben wij, in samenwerking met het Trimbos-instituut, de cursus “RookstopCoaching voor fysiotherapeuten” ontwikkeld.

Een stopdatum plannen, de motivatie schaal-vraag, het schrijven van een rookstopplan, het monitoren en medicatiegebruik zijn enkele onderwerpen die in de nieuwe cursus “RookstopCoaching voor fysiotherapeuten” aan bod komen. Afgelopen maandag zijn 12 enthousiaste docenten opgeleid door het Trimbos-instituut. De reacties van de docenten (allen ClaudicatioNet therapeuten) waren zeer positief op deze informatieve en interactieve cursus. “Deze opleiding heeft ons de handvaten gegeven om andere fysiotherapeuten op te kunnen leiden tot rookstopcoach”, aldus een van de docenten. Een andere docent stelt dat een gedegen opleiding noodzakelijk is om effectieve stoppen met roken-zorg te kunnen bieden: “Alhoewel het stappenplan bij een rookstoppoging eenvoudig is (adviseren, motiveren, begeleiden en terugvalpreventie), is het in de praktijk brengen niet makkelijk. Gelukkig is er voldoende ruimte binnen de cursus voor deelnemers om te oefenen met zowel dit stappenplan, als ook motiverende gesprekvoering”. Cruciaal om te onthouden voor rookstopbegeleiding: blijf vooral denken in mogelijkheden in plaats van problemen.

Na afgelopen maandag staan de docenten van de cursus “RookstopCoaching voor fysiotherapeuten” te popelen om hun kennis en vaardigheden de komende tijd te delen met ClaudicatioNet therapeuten. Zij zullen dan ook het hele land door gaan om de cursus “RookstopCoaching” aan te bieden aan hun collega’s.

Op deze manier kunnen we met z’n allen een steentje bijdragen aan een rookvrije generatie!

Volg al onze blogs via LinkedIn

Terug naar overzicht