Chronisch ZorgNet

Regionale netwerken; Leren van elkaar

13 november 2019

Door: Nienke Nuijen

 

 

Wat de kracht is van regionale netwerken binnen een landelijk netwerk is al aan bod gekomen in mijn vorige blog. Niet alleen worden de tips en tops uit de regio’s gebruikt om de zorg landelijk te verbeteren, andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Een concreet voorbeeld hiervan is het stimuleren van ‘leren van elkaar’ tijdens een regionale netwerkbijeenkomst.

Wij organiseren in de maanden oktober tot december bijeenkomsten voor alle kartrekkers in Nederland. Tijdens deze bijeenkomst geven wij de kartrekkers zowel inhoudelijke kennis als praktische handvatten om ‘leren van elkaar’ te stimuleren. Dit keer gaan we samen in op de resultaten van het Kwaliteitssysteem (de database van ClaudicatioNet), en de toepassing van data in de praktijk. Aan de hand van de kennis die de kartrekkers hebben opgedaan bij de kartrekkersbijeenkomst, kunnen zij tijdens een regionale netwerkbijeenkomst aan de slag met dit onderwerp.

Wat komt er in de bijeenkomst over het Kwaliteitssysteem aan bod? Er wordt met name gesproken over de mogelijkheden die de therapeut heeft om zelf met data aan de slag te gaan. Elke ClaudicatioNet therapeut ontvangt zijn eigen resultaten teruggekoppeld, en kan deze vergelijken met regionale en landelijke cijfers. Heb jij bijvoorbeeld opvallend veel patiënten die zijn gestopt met roken tijdens de behandeling? Dan kun je tips hierover delen met collega’s. Lukt het juist nog niet zo goed om dezelfde verbetering op kwaliteit van leven te realiseren als collega’s? Dan is het leerzaam om te bespreken of zij hun behandeling mogelijk anders invullen. Tijdens de kartrekkersbijeenkomsten die al geweest zijn, werden bijvoorbeeld ook al tips uitgewisseld over het gemotiveerd houden van patiënten om de therapie vol te houden. In de resultaten viel namelijk op dat velen hier tegenaan lopen. Via de kartrekkers zullen de therapeuten in alle regio’s de mogelijkheden bespreken om de zorg te verbeteren middels resultaten uit het Kwaliteitssysteem. Volg al onze blogs via LinkedIn

Terug naar overzicht