Promovendus Laura stelt zich voor
01 februari 2021
Hallo allemaal! Ik ben Laura, 26 jaar en ik ben sinds 1 januari 2021 gestart als PhD student bij IQ healthcare. Voor mijn promotietraject zal ik ook deel uitmaken van het team van Chronisch ZorgNet. Een super leuke uitdaging en voor mij een mooie combinatie van wetenschap en praktijk.
Een combinatie inderdaad! In 2016 ben ik namelijk afgestudeerd als fysiotherapeut en momenteel ben ik nog steeds werkzaam in de eerstelijns fysiotherapie bij Wolbert Fysio in Uden. Omdat ik na mijn studie fysiotherapie op zoek was naar een verdieping op het wetenschappelijke vlak, ben ik in 2017 gestart met de masteropleiding Klinische Gezondheidswetenschappen. Na het afronden van deze master in 2020 ben ik aan een volgende uitdaging begonnen als docent Fysiotherapie bij de Fontys in Eindhoven. Hier heb ik het afgelopen jaar kennis mogen maken met de wereld van het onderwijs. Erg inspirerend en enorm veel geleerd. Echter kwam toen al vrij snel de mogelijkheid voorbij om te starten met dit promotietraject. Een kans die ik niet kon laten liggen en dus met beide handen heb aangegrepen!
Waar ga ik me precies mee bezig houden de komende jaren? Vooral met de doorontwikkeling van het KomPas. Het KomPas is inmiddels voor alle therapeuten met de specialisatie PAV beschikbaar en ook daar staan de ontwikkelingen niet stil. Recent is er een verdiepende vervolgtraining uitgebracht en dinsdag 9 februari is er een webinar over het KomPas die volledig in het teken zal staan van vragen uit de praktijk. Het doel van dit vervolgproject is het ontwikkelen van persoonsgerichte richtlijnzorg voor patiënten met symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden: KomPas+.
Hoe gaan we dit doen? Door het KomPas te integreren met de richtlijn sPAV. Door het KomPas verder te ontwikkelen beogen we dat de patiënt en de therapeut beter in staat zijn om gezamenlijk therapiedoelen te stellen, de behandeling af te stemmen en te monitoren en indien nodig bij te sturen. Uitkomstdata uit de praktijk zal dus gekoppeld worden met de aanbevelingen uit de richtlijn. Hierdoor evolueert de richtlijn van een statisch informatiedocument naar een dynamisch, data-gestuurd beslis-ondersteunend richtlijnsysteem: KomPas+. Op deze manier zullen patiënt en therapeut uiteindelijk bijdragen aan een continu lerend netwerk dat persoonsgerichte en participatieve zorg faciliteert, met in het hart de evidence-based richtlijn.
Een super innovatief project waarmee we de toegevoegde waarde van fysiotherapie nog meer kunnen laten zien!