Chronisch ZorgNet

Mooie samenwerking Stanford University en Chronisch ZorgNet

12 juni 2020

Door: Anneroos Sinnige

Weinig lichaamsbeweging, roken en ongezonde voeding zijn bekende risicofactoren voor het ontstaan van etalagebenen. Hoewel de patiënten deze risicofactoren zelf kunnen beïnvloeden, blijkt het in de praktijk erg lastig om een duurzame leefstijlverandering te bewerkstelligen. Patiënten die blijven roken en minder fysiek actief zijn hebben daarbij een hogere kans op functionele achteruitgang en sterfte.

Hoewel patiënten tijdens een traject gesuperviseerde looptherapie zo goed mogelijk begeleid worden door de daarvoor opgeleide fysiotherapeut, is zelfredzaamheid na het traject voor veel patiënten een uitdaging. Moderne technologie in de vorm van applicaties, of “apps”, voor mobiele telefoons lijken ideaal om patiënt te ondersteunen naast en na een traject beweeg- en leefstijl therapie. Een app kan inzicht bieden in het gedrag en geeft de mogelijkheid om een zorgprofessional over de schouder van de patiënt mee te laten kijken. Eerdere onderzoeken hebben de potentie van deze zogenaamde mobile health interventies, of ‘mHealth’, aangetoond voor onder andere hulp bij stoppen met roken en het stimuleren van lichaamsbeweging.

Stanford University School of Medicine is momenteel bezig met de ontwikkeling van een eerste versie van de app om patiënten met perifeer arterieel vaatlijden te ondersteunen een duurzame leefstijlverandering aan te nemen.  De app zal gegevens verzamelen en weergeven over de dagelijkse lichaamsbeweging en bijvoorbeeld het rookgedrag van patiënten. Patiënten kunnen samen met de fysiotherapeut doelen stellen en hun voortgang bekijken via de app. De app herinnert en motiveert de patiënt om veel te bewegen en niet (meer) te roken door middel van persoonlijke berichtjes. Het doel van dit project is om de leefstijl van patiënten duurzaam te verbeteren met inzet van een online gezondheidsplatform, beschikbaar via smartphone-, tablet- en computerapplicaties.

Zodra er een minimaal product beschikbaar is, zal deze vanuit Stanford University in Amerika getest worden. Zij hebben Chronisch ZorgNet benaderd om na deze eerste testperiode de app via Chronisch ZorgNet in Nederland te testen. Deze internationale samenwerking bundelt kennis en creëert veel mogelijkheden, waardoor we samen kunnen streven naar een app die patiënten met perifeer arterieel vaatlijden ondersteunt in het realiseren van een duurzame gezonde leefstijl. Meer weten? Op de site van Stanford kun je meer lezen over het project.

Daarnaast houden wij je via onze site en blogs via LinkedIn op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Terug naar overzicht