Chronisch ZorgNet

Kompas voor Samen Beslissen; De planning

05 september 2019

Door Anneroos Sinnige   

 

Het project KomPas voor Samen Beslissen is officieel van start gegaan op 1 oktober 2018 en duurt 2 jaar. We zijn dus al een tijdje bezig. Heb jij je wel eens afgevraagd wat wij doen in die 2 jaar? Waarom deze tijd nodig is en hoe we dit besteden? Dat vertel ik je in deze blog.

Voorafgaand aan het project is een uitgebreid plan van aanpak geschreven. In dit plan staat onder andere beschreven wat het doel van het project is, hoe dit uitgevoerd gaat worden en hoe de planning eruit ziet. Voordat het project officieel start vindt dus al een hoop voorbereiding plaats.

In de eerste 6 maanden van het project stond de ontwikkeling van het KomPas centraal. Dit houdt in, zowel de ontwikkeling van het algoritme dat de voorspellingen maakt, als de online applicatie in de website waar het KomPas straks gebruikt kan worden. Samen met fysiotherapeuten is bepaald aan welke basiseisen het KomPas zou moeten voldoen en hoe deze het best bruikbaar zou zijn in de praktijk.

De tweede fase van het project staat in teken van de invoering van het KomPas in de praktijk. Dit is een hele lange fase van 14 maanden, maar kan opgedeeld worden in delen. Het eerste deel is de periode van voorbereiding, waarin o.a. de online training is ontwikkeld over gebruik van het KomPas. Momenteel zijn we aan het eind van de testfase. Deze fase zijn we begonnen met een zogenaamde vignette studie. In de studie bekijken we de invloed van het KomPas op het maken van beslissingen in de praktijk door middel van papieren casussen en interviews. Nu aan het eind van de testfase zijn Carla en Anouck (de knowledge brokers) bezig met observaties. Dit houdt in dat zij meekijken bij fysiotherapeuten in de praktijk om feedback te verzamelen over het gebruik van het KomPas. Na het afronden van de testfase zal de landelijke implementatie van start gaan. Het KomPas en de training worden dan stapsgewijs beschikbaar via het portfolio van alle ClaudicatioNet fysiotherapeuten. Gekoppeld aan de implementatie van het KomPas gaan we ook data verzamelen over het gebruik van het KomPas en de invloed hiervan op de behandeling van de patiënten.

In de laatste 4 maanden van het project zal de evaluatie plaats vinden. De evaluatie vindt plaats door onder andere interviews met fysiotherapeuten en patiënten, maar ook door middel van vragenlijsten en uitslagen die zijn verzameld tijdens de implementatiefase.

Volg al onze blogs via LinkedIn

 

 

Terug naar overzicht