Chronisch ZorgNet

Kijkje in de keuken: Chronisch ZorgNet tijdens Corona (deel 2)

29 april 2020

Twee en een halve week geleden ben ik weer gestart met werken. Wat eerder dan gepland, want er was werk aan de winkel. Vanwege corona was het onduidelijk wat er met patiënten moest gebeuren die de corona-infectie achter zich hadden, maar nog niet volledig waren hersteld. De vraag kwam van therapeuten, patiënten én verwijzers, dus de handen werden uit de mouwen gestoken.

Er bleek behoefte aan een bundeling van de beschikbare informatie over corona en duidelijkheid waar de patiënt na genezing van de infectie met de hulpvraag terecht kon. In het kader van #samensterk was het goed dat er zeer positief werd gereageerd op het contact dat we zochten met huisartsen, cardiologen, diëtisten, patiëntverenigingen, ergotherapeuten, psychologen, etc. voor het realiseren van een e-learning module. Alleen vanuit de experts bij REACH en VHVL/KNGF werd aangegeven liever een eigen pad te volgen. Jammer dat de krachten binnen de fysiotherapie in deze crisistijden niet gebundeld werden, maar geen tijd om hier lang bij stil te staan. Gelukkig heeft mijn zoontje van 3 maanden nog geen behoefte aan het schilderen van paaseieren, dus kon tijdens Pasen alle informatie gebundeld worden tot een samenhangende e-learning. Het scholen van therapeuten op het gebied van corona alleen is niet voldoende om de juiste zorg op de juiste plaats te krijgen. De therapeuten die zich extra hebben verdiept in corona moeten ook vindbaar zijn voor patiënt en verwijzer, dus ook de nodige aanpassingen aan de website (zorgzoeker en zorgverwijzer) werden voltooid en getest.

Inmiddels werd duidelijk dat we nog wel even thuis moeten werken. De nodige telefoonabonnementen werden uitgebreid en de zoektocht naar de beste videoconferentie was al snel beslecht. De tv deed bij de ene collega dienst als scherm voor de laptop, bij de andere collega stapelt de was zich inmiddels op omdat de strijkplank onderdeel is geworden van de werkopstelling.

Morgen volgt het derde en laatste deel van mijn ‘kijkje in de keuken’

Terug naar overzicht