Chronisch ZorgNet

Jenny vertelt: van regionale longnetwerken naar landelijke organisatie

15 mei 2020

Door: Jenny Zwiggelaar

In oktober 2019 begon ik met een leuke uitdaging bij ClaudicatioNet. Dit resulteerde in een turbulente periode. Als hart-, vaat- en longgespecialiseerde fysiotherapeut in de eerste lijn had ik al veel samenwerking en contactlijnen liggen met regionale netwerken van COPD, hartrevalidatie en ClaudicatioNet, maar ook als gespreksleider bij een Longpunt van het Longfonds. Van daaruit weet ik hoe belangrijk het is om elkaar als zorgverleners van verschillende disciplines goed te kennen om samen te werken. Maar, ik weet ook hoeveel tijd en energie dat kost om dat op te zetten en in stand te houden. Toen mij vorig jaar werd gevraagd om mee te denken met het landelijk opzetten van de longspecialisatie onder de vlag van Chronisch ZorgNet heb ik wel getwijfeld. Moet ik dat nou doen? Nog een ‘project’ erbij. Ik doe al zoveel, ik heb het zelf toch al voor elkaar, waarom dan energie steken om het goed te regelen voor anderen? Allemaal vragen die mij bezighielden. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat mijn echte drive (al jaren) ligt bij het goed duidelijk maken van de belangrijke rol van de hart-, vaat- en longfysiotherapeut voor de patiënten en in de zorgketens. Ons handelen en onze expertise blijft onderbelicht. Te weinig of te laat worden de COPD-patiënten naar de longfysiotherapeut doorgestuurd. Slechts 4% van de COPD-patiënten wordt gezien door een  fysiotherapeut.

De kracht van ClaudicatioNet is dat zij wel de landelijke zichtbaarheid en de erkenning voor de gesuperviseerde looptraining bij PAV-patiënten voor elkaar hebben gekregen. Dus waarom zou dat niet ook voor de longspecialisatie kunnen? Natuurlijk is PAV een ander ziektebeeld dan COPD of longaandoeningen, maar er zit ook wel weer veel overlap in. En er ligt niet voor een niets een mooi beroepscompetentieprofiel bij het KNGF en VHVL van de hart-, vaat- én longfysiotherapie. Dus onlogisch is het ook niet. Ik besloot ervoor te gaan en ben sindsdien bezig met de organisatie van de longfysiotherapie binnen Chronisch ZorgNet.

Er zijn al een aantal succesvolle regionale longnetwerken in Nederland. Maar hoe ga je nu van deze regionale netwerken een overstap maken naar een landelijk dekkend netwerk waarin alle aangesloten longfysiotherapeuten aan bepaalde basisvoorwaarden voldoen? Vanuit de VHVL weet ik dat dat geen eenvoudige stap is, maar ook nu weer de afweging: met de slagkracht en ervaring van het team van ClaudicatioNet is het bij hen wel gelukt. Waarom niet die twee verenigen en samen het doel behalen: zichtbare longtherapeuten die kunnen tonen waar ze goed in zijn (longrevalidatie in de eerste lijn) samen met de verschillende zorgpartners binnen regionale samenwerkingsafspraken, zonder dat elke regio zijn eigen netwerk hoeft te organiseren maar vanuit een landelijk overkoepelend systeem. Voor mij niet meer dan logisch.

Tot aan maart hebben we met een heel team van longtherapeuten en de ondersteuning van het ervaren ClaudicatioNet team keihard gewerkt om de basis neer te leggen, namelijk de basisvoorwaarden voor een therapeut om zich longtherapeut te noemen; scholingen als basisscholing beoordelen; netwerkeisen die regionaal gelden eenduidig invoeren; het indelen van de nieuwe website; maar ook alle samenwerkingslijnen opzetten, zowel landelijk als regionaal. Veel gedaan dus. Klaar voor de opening en presentatie!

En toen was daar ineens corona…

Hoe het daarna verder ging, lees je in mijn volgende blog.

Volg al onze blogs via LinkedIn.

Terug naar overzicht