Chronisch ZorgNet

Jenny vertelt: corona, een periode van schakelen binnen de fysiotherapie

26 mei 2020

 

Door: Jenny Zwiggelaar

 

 

In mijn vorige blog las je over mijn start als medewerker bij Chronisch ZorgNet en wat we tot maart allemaal gedaan hebben om de longspecialisatie binnen Chronisch ZorgNet te realiseren. We waren helemaal klaar voor de opening en presentatie van alles wat we gedaan hadden!

En toen was daar ineens corona…

We waren dagen in onzekerheid over het congres van 12 maart en de opening van Chronisch ZorgNet. Uiteindelijk heeft het congres helaas niet door kunnen gaan. Een paar dagen later kwam de intelligente lock-down. Wat een verandering. Daar zat ik dan ineens thuis, met 2 kinderen, man wel van huis met vitaal beroep en de praktijk die dicht ging, patiënten die ik niet meer kon zien. Ik had het met name te doen met ‘mijn’ vaat- en longpatiënten: die zaten ook ineens met veel onzekerheid thuis. Dus ging ik ze bellen om te zorgen dat ze toch zo goed en zo kwaad als het ging thuis hun kracht en conditie konden behouden. Ik heb heel veel gecoacht, waarbij mijn motiverende gespreksvoeringsskills zeer goed van pas kwamen. Ik heb mezelf verbaasd hoe creatief de patiënten hebben meegedacht over hun oefen- en beweegschema’s in allerhande thuissituaties. Leefstijlcoaching to the top!  

Toen ik dat onder controle had kwam het eerste advies van de European Respiratory Society (ERS) om de opvang van ex-coronapatiënten vooral door longfysiotherapeuten te laten uitvoeren. In gedachte zag ik al snel een logische volgende stap. Alles voor de landelijke implementatie van longfysiotherapie binnen Chronisch ZorgNet lag al klaar. Daar kunnen we iets mee doen! Schouders eronder en dit netwerk beschikbaar stellen voor iedereen; e-learning maken zodat iedereen hetzelfde startniveau heeft met kennis die tot dan toe bekend was. Zo realiseren we goede opvang voor deze patiënten. Gezien de massale reacties die er zijn gekomen leefde dit onderwerp zeker. In heel korte tijd kwamen er veel vragen waar je als startend netwerk tegenaan loopt, dit hadden we wel deels verwacht maar niet in deze korte tijd!

Nu alle stof wat lijkt neer te dwarrelen is het tijd voor reflectie en het uitwerken van verbeterpunten. De longfysiotherapie binnen Chronisch ZorgNet kan weer opgepakt worden. Ik ga weer terug naar de basis. Wat zijn de vragen die leven in het werkveld van de longtherapeuten? Moeten de eisen nog wat aangepast worden? Hoe gaan we de verbinding met de netwerken oppakken en verder verbeteren? Met welke data gaan we tonen dat longfysiotherapie werkt voor de longpatiënten? Dit gaan we samen met partners oppakken. We gaan hierbij niet het wiel zelf uitvinden, maar kijken wat er al succesvol werkt. Dit gaan we samenbrengen zodat het voor iedereen toegankelijk en werkbaar is. Allemaal met het hogere doel; de fysiotherapeutische zorg voor de longpatiënten nog verder verbeteren, ervoor zorgen dat er in het hele land voor elke longpatiënt een goed geschoolde gespecialiseerde longtherapeut dicht bij huis beschikbaar is. Door te leren van elkaar en door te ondersteunen in het opzetten en onderhouden van regionale samenwerking, houden de longtherapeuten meer tijd over die zij weer in de zorg voor de patiënten kunnen steken.

Terug naar overzicht