Chronisch ZorgNet

In extase door een paar cijfertjes...

12 januari 2021

Geschreven door Mickey Saes

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar ik neem jullie even mee naar een tijd nog voor de coronacrisis (verder zal ik het niet over corona hebben, beloofd). In maart 2020 zijn we overgegaan van ClaudicatioNet naar Chronisch ZorgNet. Bij deze overgang kwam veel kijken, zoals een nieuwe website, nieuwe specialisaties, nieuwe therapeuten, etc. Maar, ook wilden we nieuwe data ontvangen, namelijk die van COPD- en hartpatiënten. Om deze data te ontvangen, moesten we wensen door geven aan het KNGF.

Rekening houdend met mijn geplande vakantie, moesten de werkzaamheden rondom de nieuwe data vóór half februari al zijn afgerond. Maar hey, deert ons niet, doen we gewoon! We hadden alle wensen keurig op tijd ingeleverd bij het KNGF.

Na mijn vakantie had ik nog tijd om de Chronisch ZorgNet therapeuten met de specialisatie Hartrevalidatie en/of Longaandoeningen te informeren over de data die verzameld zou gaan worden. Want de eerste data van COPD- en hartpatiënten wilden we eind 2020 ontvangen. Om hart- en longfysiotherapeuten de juiste data te laten verzamelen, zijn meetprotocollen opgesteld. Daarnaast hebben we met een reeks van 3 mails de therapeuten verder geïnformeerd over de dataverzameling. We weten dat het meten volgens meetprotocol bij PAV inmiddels bijna “ingeburgerd” is. Maar, zou dit ook voor de specialisatie Hartrevalidatie en Longaandoeningen gelden?

Op het moment dat ik dit typ is het 12 januari 2021. En, ik kan in elk geval heel blij (!!!) zeggen dat we inmiddels data hebben ontvangen van sinds begin december data hebben ontvangen van 1878 COPD patiënten en 253 hartpatiënten :). We zijn super blij dat de therapeuten onze oproep om data te verzamelen hebben opgepakt.

De komende tijd gaan we aan de slag om de dataverzameling bij hart- en COPD-patiënten verder te verbeteren. Dit doen we bijvoorbeeld door de therapeuten verder te informeren over welke data zij moeten verzamelen en hoe ze deze moeten versturen naar ons. Hiervoor liggen verschillende ideeën op tafel om uit te werken. Hierover zal ik meer vertellen in de loop van dit jaar.

Oké, ik kan wel één tipje van de sluier geven. Omdat de Kwaliteitssysteem training zo’n mega succes is gebleken, zijn we bezig met een basistraining over het Kwaliteitssysteem. Deze willen we beschikbaar gaan maken voor alle Chronisch ZorgNet therapeuten. Nieuwe deelnemers aan het netwerk kunnen deze training dan direct in fase Rood volgen. Zo hebben ze gelijk alle benodigde informatie om data te gaan verzamelen en aanleveren.

Blijf op de hoogte van al onze updates en blogs via LinkedIn.

Terug naar overzicht