Chronisch ZorgNet

Hoe zet je een activiteitenmeter adequaat in bij beweegzorg?

08 april 2022

 

Uit een afstudeeronderzoek (gehouden onder 198 deelnemers van Chronisch ZorgNet) in 2021 door fysiotherapiestudenten van Zuyd Hogeschool blijkt dat slechts 53% van de COPD therapeuten activiteitenmeters gebruikt. Eén van de meest benoemde redenen waarom nog geen gebruik werd gemaakt van activiteitenmeters was het gebrek aan kennis over hoe activiteitenmeters zinvol ingezet kunnen worden.

Veelvoorkomende vragen zijn: welke meter gebruik ik? Hoe zet ik deze in? Waar moet ik op letten? Wat voor invloed heeft dit op de patiënt? Hoe ga ik om met een activiteitenmeter die de patiënt zelf heeft aangeschaft? Zoveel vragen en nog meer antwoorden. En eigenlijk is de belangrijkste vraag: hoe zet je een activiteitenmeter zinvol in voor deze patiënt en welke activiteitenmeter kan je dan het beste gebruiken?

Om hierin hulp en ondersteuning te geven, ontwikkelt Chronisch Zorgnet op dit moment in samenwerking met Zuyd Hogschool een scholing waarin op basis van het ‘stappenplan voor het toepassen van meetinstrumenten in de praktijk’ therapeuten handvatten krijgen om zelfstandig activiteitenmeters op een betekenisvolle manier in te zetten in het therapeutisch handelen bij de patiënten. De focus van deze scholing ligt op het praktisch inzetbaar maken van de (vele) activiteitenmeters die beschikbaar zijn. Dus niet alleen WELKE activiteitenmeters gebruiken we bij de behandeling, maar ook: HOE gebruiken we ze? Handig en belangrijk voor elke therapeut.

Vanaf het najaar kun je de scholing volgen. Heb jij interesse en wil je niet wachten om deze cursus te volgen maar wil je al eerder deze kennis opdoen en gaan delen met jouw collega’s? Word dan trainer! Wij zoeken namelijk nog trainers om deze cursus te kunnen geven. Als trainer word je opgeleid om de cursus te kunnen geven door middel van een ‘train-de-trainer’ bijeenkomst. Is dit iets voor jou? Geef je dan op via info@chronischzorgnet.nl!

Terug naar overzicht