Chronisch ZorgNet

Hoe houden we data uniform?

15 september 2020

Geschreven door: Mickey Saes

 

 

Binnen Chronisch ZorgNet houd ik me dagelijks bezig het Kwaliteitssysteem. Deze database biedt unieke kansen om inzicht te krijgen in de zorg. Want, het bevat ‘real-life’ data die in de fysiotherapiepraktijken zijn verzameld. Dus, het is een exacte afspiegeling van hetgeen dat in de praktijk plaatsvindt. Alle Chronisch ZorgNet therapeuten nemen een vaste set van vragenlijsten af, op vooraf vastgestelde meetmomenten. Dit is allemaal netjes vastgelegd in meetprotocollen. Hierdoor verzamelen Chronisch ZorgNet therapeuten uniforme, “practice-based” data, welke beschikbaar komt in het Kwaliteitssysteem.

Het verzamelen van uniforme data heeft meer voeten in de aarde dan het bedenken van een goed meetprotocol en een infrastructuur voor dataverzameling. Fysiotherapeuten lopen in de dagelijkse praktijk namelijk tegen omstandigheden aan waardoor de dataverzameling extra uitdagend is. Zo kan een patiënt op vakantie gaan of ziek worden op het moment dat een meetmoment stond gepland. Ook kan een patiënt vroegtijdig stoppen met het behandeltraject (die standaard 12 maanden duurt). Hierdoor is het monitoren van de behaalde resultaten niet mogelijk. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waardoor een fysiotherapeut niet zonder meer het meetprotocol kan volgen bij elke patiënt.

Ondanks de praktijkomstandigheden die zich kunnen voordoen, doen Chronisch ZorgNet therapeuten hun uiterste best om de data op het juiste moment te verzamelen. Als netwerk ondersteunen wij de therapeuten door een terugkoppeling te geven op de ontvangen data. In één oogopslag kunnen ze per meetinstrument zien wat wel en/of niet is ontvangen in het Kwaliteitssysteem. Hierdoor blijft elke deelnemer alert op mogelijkheden tot verbetering om elke patiënt, op een uniforme wijze, te monitoren.

Ik zal je blijven updaten over de oplossingen die we gebruiken om de uitdagingen aan te gaan voor het uniform verzamelen van real-life data. Graag nodig ik je uit om jouw ideeën hierover met mij te delen!

Blijf op de hoogte van al onze updates en blogs via LinkedIn.

Terug naar overzicht