Chronisch ZorgNet

Het ontwikkelen van KomPas+. Hoe gaat zoiets in zijn werk?

03 augustus 2021

Laura Marcellis

Een paar weken geleden gaven we al een update over KomPas+. Waar therapeuten met KomPas de persoonlijke voorspellingen kunnen gebruiken in gesprek met de patiënt, ontwikkelen we KomPas+ om therapeuten te helpen om samen te beslissen met de patiënt. Je leest het goed: helpen! We willen iets ontwikkelen wat de zorg rondom patiënten met etalagebenen verbetert, maar ook meerwaarde heeft voor de therapeuten. KomPas+ zal bijvoorbeeld op een laagdrempelige manier tips (zoals voorbeeldvragen) geven om o.a. de grafieken nog makkelijker te integreren in de behandeling. Maar hoe komt een dergelijke nieuwe tool tot stand? Daar zal ik wat meer over vertellen.

Afgelopen januari zijn we gestart met de ontwikkeling van KomPas+. Hoewel… eigenlijk is daar al een stap aan vooraf gegaan. Namelijk het samenstellen van een projectgroep. Bij de ontwikkeling van KomPas+ zijn verschillende partijen betrokken: Chronisch ZorgNet, IQ healthcare (Radboudumc), KNGF, VvOCM en Harteraad. Verder helpt het lectoraat Media Design van de HAN bij het ontwikkelproces en zorgen de softwareontwikkelaars van Softmedia dat therapeuten KomPas+ straks ook daadwerkelijk kunnen gebruiken. Een flinke groep! Samen met deze partijen werken we aan het PRECISIE project. Een project waarmee we de aard van richtlijnen willen veranderen van statische informatiebronnen naar dynamische, data-gestuurde, beslis-ondersteunende systemen voor therapeut en patiënt. De ontwikkeling van KomPas+ maakt onderdeel uit van het PRECISIE project.

De projectgroep compleet: tijd om aan de slag te gaan. Om een goede start te maken is het van belang om samen te bepalen wat we precies willen bereiken en wat het uiteindelijke doel is. De volgende stap is het bedenken en uitwerken van verschillende ideeën. Aan de hand van de best passende ideeën worden vervolgens een of meerdere testversies uitgewerkt, die natuurlijk getest gaan worden.

Maar hoe zorgen we er voor dat we iets ontwikkelen wat aansluit bij de zorg rondom etalagebenen? Door therapeuten te betrekken bij het proces! De afgelopen maanden zijn er verschillende therapeuten benaderd om mee te denken. Zo hebben we geprobeerd om duidelijk te krijgen waar behoeftes en wensen liggen. Ook wilden we een zo goed mogelijk beeld krijgen van hoe het samen nemen van beslissingen nu in de praktijk gebeurt. En verder zijn de uitgewerkte testversies van KomPas+ ook steeds weer voorgelegd aan therapeuten om te horen wat zij ervan vonden.

Leuk feitje: Af en toe hadden we het gevoel dat de eindstreep in zicht was met een ontwerp, tot een therapeut vertelde dat het niet goed aansloot bij de dagelijkse praktijk. Dan werden we weer terug gegooid in een grote zee vol ideeën. Soms frustrerend, maar allemaal waardevolle stappen nu we er op terug kijken!

Momenteel bevinden we ons in een fase van het ontwerpproces waarin veel aan testen zijn met één ontwerp. Zo zijn we bezig met testen op afstand (digitaal) waarbij therapeuten KomPas+ gebruiken en we kijken hoe dit bevalt. Ook gaan we nog testen op locatie. Dit betekent dat een therapeut KomPas+ samen met een patiënt gaat gebruiken. In grote lijnen hebben we dus duidelijk hoe KomPas+ eruit komt te zien. Met informatie uit de testsessies gaan we het ontwerp verder verbeteren, zodat het uiteindelijk zo goed mogelijk aansluit bij de dagelijkse praktijk.

Wordt vervolgd!

Blijf op de hoogte van al onze updates en blogs via LinkedIn.

Terug naar overzicht