Chronisch ZorgNet

Het Kwaliteitssysteem vooruit helpen met behulp van de praktijk

22 februari 2021

Geschreven door Sophie Delemarre, fysiotherapeut

De meeste fysiotherapeuten die ik ken hebben een haat-liefde verhouding met cijfers, data en onderzoek. Het is iets waar je van moet houden. Tijdens mijn stage in het derde jaar moest ik 16 weken lang elke week een dag meelopen en mocht ik alleen maar klinimetrie doen. Ik ben toen bijna gestopt met de opleiding. Later, toen ik echt ging werken in de praktijk begon ik het afnemen van testen en vragenlijsten meer te waarderen. Het werd door mijn patiënten gewaardeerd om inzicht te krijgen, en om hun proces te volgen.

De beruchte gele kaart van Chronisch ZorgNet, die je krijgt als je vergeet data aan te leveren, heb ik ook al eens in ontvangst mogen nemen. Die gele kaart heeft me toen wel aan het denken gezet. Ik ben de trainingen van het Kwaliteitssysteem en KomPas gaan volgen. Tegenwoordig ben ik groot fan van het KomPas, omdat je visueel inzicht krijgt in wat de patiënt kan verwachten als ze zich voor de therapie inzetten.

Ook ik heb een haat-liefde verhouding met data verzamelen. In december heb ik voor DenkFysio een stuk geschreven over de zin en onzin van klinimetrie. Naar aanleiding van deze blog ben ik benaderd door Chronisch ZorgNet om eens mee te denken over het Kwaliteitssysteem. Ik was eigenlijk een beetje verbaasd hierover, ik vind mezelf allesbehalve een expert op het gebied van data. Omdat ik het altijd leuk vind om mee te denken en dol ben op netwerken, heb ik ja gezegd.

Op 28 januari werd de eerste bijeenkomst over het Kwaliteitssysteem gehouden, en ik vond het leuk om hierbij aanwezig te mogen zijn. Het is echt leuk om met collega’s uit het hele land en met verschillende achtergronden te mogen sparren. Er waren zowel nieuwe therapeuten als therapeuten met meer ervaring binnen Chronisch ZorgNet in deze bijeenkomst aanwezig. Het was mooi om te horen van anderen hoe zij zich bezighielden met de verzameling van data, het KomPas en wat zij zien in hun praktijk.

Wat mij van deze eerste avond het meeste is bijgebleven is dat iedereen zo gemotiveerd was om mee te denken over de toekomst van Chronisch ZorgNet. Er is vaak wat gezonde concurrentie onder de fysiotherapeuten en wij zijn als Nederlanders goed in mopperen. Maar, waar ik energie van kreeg deze avond was de positieve mindset van alle aanwezige therapeuten. Iedereen was heel positief en gemotiveerd over de (soms lastige) patiëntenpopulatie, en de bijbehorende dataverzameling voor het Kwaliteitssysteem. De positieve mindset van deze avond over het Kwaliteitssysteem heeft ervoor gezorgd dat ik me heb aangemeld om actief deel te blijven nemen aan de werkgroep Kwaliteitssysteem voor het Chronisch ZorgNet. Zo helpen we samen de ontwikkeling vooruit.

Blijf op de hoogte van al onze updates en blogs via LinkedIn.

Terug naar overzicht