Chronisch ZorgNet

Het KomPas: praktische tips

10 november 2020

Geschreven door Anneroos Sinnige

Inmiddels heeft het merendeel van de therapeuten die gespecialiseerd is PAV het KomPas ter beschikking. Implementatie van het KomPas gaat stapsgewijs. Klik hier om te kijken welke laatste regio’s als laatste aan de beurt zijn.

Ben jij al aan de slag gegaan met het KomPas?

Voordat je aan de slag gaat met het KomPas doe je eerst de bijbehorende training. Heb je deze nog niet gedaan? Ga snel naar jouw persoonlijke dashboard om de training te maken. Heb je de training al wel gedaan en het KomPas ook al een keer gebruikt? Dan zal je misschien merken dat het gebruiken van data en dergelijke voorspellingen zoals in het KomPas nog wat onwennig is. Voor veel therapeuten, en zeker ook voor patiënten, is dit allemaal nog erg nieuw. De grafieken laten veel gegevens zien en lijken in eerste instantie ook ingewikkeld voor de patiënt. Het effect van gebruik van het KomPas op de behandeling hangt voor een groot deel af van hoe jij er als fysiotherapeut mee omgaat. Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen voor de uitleg van de grafieken en stil te staan bij de verschillende toepassingen die het KomPas kan hebben.

Toepassen van het KomPas in de praktijk

Je kan het KomPas op tal van manieren toepassen in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij je uitleg over het traject gesuperviseerde looptherapie, het gezamenlijk stellen van realistische doelen en het monitoren van de vooruitgang tijdens de therapie. Je kan het KomPas ook gebruiken om je patiënt te motiveren. Met het KomPas kan je laten zien waar iemand over 6 maanden kan staan en dat er patiënten zijn zoals hij/zij die eenzelfde traject hebben doorlopen mét een goed resultaat (te zien aan de donkerblauwe lijnen, de “patiënten zoals-ik”). Het KomPas kan ook helpen om het ziekteinzicht te vergroten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen:

  • Welke factoren kunnen invloed hebben op uw uiteindelijke resultaat? (zowel positief als negatief)

  • Hoe zou uw loopafstand kunnen gaan afwijken van de lijn der verwachting als u …

    • … stopt met roken?

    • … elke dag een stukje verder gaat wandelen?

    • … meer gaat fietsen?

  • Wat denk u dat de uitblinkers anders hebben gedaan?

De flyer van het congres al gezien?

Heb je dit jaar deelgenomen aan het digitale congres, dan heb je als het goed is het zogenaamde congrestasje in de bus gehad. Hierin zat ook een flyer over het KomPas; een geplastificeerd A4 met op de ene kant een kort stappenplan en op de andere kant de poster in het klein. Heb je deze niet ontvangen? Beide staan ook bij de downloads in jouw portfolio, en de poster kan je via de kartrekker in jouw regio opvragen. Het stappenplan is bedoeld als kort en eenvoudig geheugensteuntje: hoe ging het ook al weer met al de knoppen en invullen van de gegevens? Plus een aantal praktische voorbeeldvragen je direct kan gebruiken in de praktijk.

Blijf op de hoogte van al onze updates en blogs via LinkedIn.

Terug naar overzicht