Chronisch ZorgNet

Gespecialiseerde coronatherapeuten eenvoudig vindbaar via Chronisch ZorgNet

25 februari 2021

                                                                                                            Geschreven door Jenny Zwiggelaar

Het Zorginstituut omschrijft zeer treffend hoe de variatie in herstel (en herstelzorg) na COVID-19: Een grote groep mensen herstelt snel en in de thuissituatie zonder dat zij extra zorg nodig heeft. Er is ook een groep mensen die extra zorg nodig heeft. Soms is zorg nodig in de vorm van medisch-specialistische zorg of geriatrische revalidatiezorg. Ook kunnen mensen bij hun herstel gebruikmaken van de huisarts, de wijkverpleging en de geestelijke gezondheidszorg. Paramedische herstelzorg kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. De zorg wordt aangepast aan de persoonlijke situatie.

Met andere woorden: je weet niet wat je mag verwachten wanneer je besmet bent met COVID-19. Wel is inmiddels duidelijk wat je mag verwachten als je naar de oefen-/fysiotherapeut gaat voor herstel van COVID-19: je vindt makkelijk een zorgverlener, die is gespecialiseerd in de behandeling én bijdraagt aan kennisontwikkeling over deze nieuwe aandoening. Hoe dit zit lees je in dit blog.

Wist je dat er 1800 therapeuten in de zorgzoeker van Chronisch ZorgNet zijn te vinden die zich extra hebben verdiept in de revalidatie van corona-patiënten? Deze therapeuten zijn werkzaam in eerstelijns praktijken en verdeeld over heel Nederland zodat er altijd wel een therapeut in de buurt is die kan helpen.

Al deze therapeuten zijn geschoold om een persoonlijk herstelprogramma voor coronapatiënten te maken en werken nauw samen met bv. diëtisten en ergotherapeuten. Nieuwe kennis en ervaringen over COVID worden via Chronisch ZorgNet verspreid, bijvoorbeeld via website en nieuwsbrieven. Recent zijn er middels een webinar ervaringen gedeeld vanuit verschillende perspectieven. Vanuit de fysiotherapeut, maar ook vanuit een patiënt, een revalidatiearts en een ergotherapeut. Naast het delen van veel nieuwe inzichten blijkt dat er nog veel onbekend is over de revalidatie en herstel na corona. Daarom juichen we het onderzoek dat gedaan wordt door de ‘Onderzoeksgroep COVID-19 paramedische herstelzorg’ toe. Op deze website leggen zij duidelijk uit wat er verwacht wordt van de paramedici en wat het onderzoek inhoudt.

Van een Chronisch ZorgNet therapeut mag je dus niet alleen verwachten dat deze op de hoogte is van nieuwe inzichten, maar ook zelf bijdraagt aan het verzamelen van informatie over deze nieuwe patiëntenpopulatie. Hierdoor wordt bijgedragen aan het maatschappelijke en fysiotherapeutische belang dat we meer te weten komen over het herstel en revalidatie na corona. Samen Sterk was de slogan in het voorjaar van 2020, laten we deze erin houden!

Terug naar overzicht