Chronisch ZorgNet

Laagdrempelig gesprek starten over stoppen met roken

21 februari 2022

Leefstijl is ontzettend belangrijk, en specifiek voor patiënten met een niet-overdraagbare chronische aandoening. Niet alleen voeding en genoeg bewegen zijn van groot belang voor deze patiëntengroep, maar voor de rokers binnen deze groep is ook stoppen met roken een belangrijke stap naar een betere gezondheid. Juist een Chronisch ZorgNet therapeut kan de patiënt hierbij goed ondersteunen, omdat de aandacht voor leefstijl al verweven is in de behandeling.

Roken verhoogt sterk de kans op het krijgen van een niet-overdraagbare chronische aandoening. Het effect van roken op de gezondheid is zo sterk, dat roken/meeroken jaarlijks nog steeds voor 20.000 doden zorgt. Voor het herstel van de patiënt, maar ook om het herstel te versoepelen is het belangrijk dat een patiënt die nog rookt, uiteindelijk zal stoppen met roken. Maar zoals je waarschijnlijk al wel hebt gemerkt, is het niet altijd makkelijk om het gesprek over roken te openen.

Hoe je een patiënt kan begeleiden met stoppen met roken kan je leren in de cursus RookstopCoaching die wordt aangeboden vanuit Chronisch ZorgNet. Maar een gesprek aangaan met je patiënten over roken kan al op een heel laagdrempelige manier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Very Brief Advice wat je kan geven. Of verwijs je patiënten eens naar een stoplijn (0800-1995).

Aan dit rijtje kunnen we nog een leuke tip toevoegen om het gesprek over roken met je patiënt aan te gaan. Zet het filmpje in van www.ikstopnu.nl: Stoppen met roken: bewegen helpt. In dit filmpje wordt kort en op een gemakkelijke manier uitgelegd dat bewegen, wat jullie dus ook doen tijdens de behandelingen, ook helpt bij het stoppen met roken! Bewegen helpt omdat het een fijn gevoel geeft, omdat het voor ontspanning kan zorgen en op deze manier de trek in een sigaret kan verlagen. Iets wat de meeste stoppers zeker nodig hebben!

Zou je meer filmpjes willen laten zien aan je patiënt over stoppen met roken? Kijk dan gerust op www.ikstopnu.nl of op de website van de rookvrij zorg, hier hebben ze meerdere informatieve filmpjes voor stoppers!

Met deze tips kun je in elk geval gemakkelijker het gesprek over stoppen met roken aangaan met een patiënt. Wil je patiënten nog effectiever helpen bij het stoppen met roken? Kies dan voor het volgen van de cursus RookstopCoaching!

Blijf op de hoogte van al onze updates en blogs via LinkedIn.

Terug naar overzicht