Chronisch ZorgNet

Een interventie van 30 seconden om stoppen met roken te bespreken: Very Brief Advice

30 maart 2021

Geschreven door Anne Verhoef

Hoe kan jij als therapeut jouw patiënten helpen bij het stoppen met roken? Zoals vele van jullie weten kan je bij Chronisch ZorgNet de cursus voor RookstopCoaching volgen, maar dit is niet de enige manier hoe jij als therapeut patiënten kan helpen met stoppen met roken. Ook als je geen RookstopCoach bent kun je patiënten stimuleren om te stoppen met roken door middel van een zeer korte interventie genaamd Very Brief Advice. Het Very Brief Advice (VBA) is een bewezen effectieve stoppen-met-roken interventie die maar 30 seconden duurt. Zorgprofessionals kunnen met het VBA op een positieve manier het gesprek openen over stoppen met roken.

Hoe werkt de VBA dan? Je begint met de startvraag: ‘’mag ik het met u over roken hebben?’’. Die vraag vervolg je door naar de rookstatus te vragen: ‘’Rookt u (nog)?’’. Vervolgens adviseer je professionele hulp en eventuele medicatie: ‘’Mocht u (ooit) willen stoppen, dan is de beste methode om dit te doen m.b.v. professionele hulp eventueel medicatie’’. En je sluit het gesprek af door een vervolgafspraak te maken (wanneer je een RookStopCoach bent) of door te verwijzen naar een Stoppen met Roken coach in de buurt. Indien je patiënt niet wil stoppen kun je zeggen: ‘’Prima, u weet nu dat hulp binnen handbereik is’’. Maar indien je patiënt wel wil stoppen kun je de volgende zaken ondernemen:

  • ‘’Ik maak graag een vervolgafspraak met u (wanneer je zelf RookStopCoach bent)’’.

  • ‘’Ik verwijs u naar een stoppen-met-roken-begeleider’’.

  • ‘’Ik verwijs u naar uw huisarts/hoofdbehandelaar’’.

  • ‘’Ik verwijs u naar de gratis stoplijn 0800-1995 of ’’.

Ben je zelf niet bekend met wie er in jouw buurt een RookStopCoach is, verwijs dan terug naar de huisarts/behandelaar. Deze zijn vaak goed op de hoogte over de stoppen met roken zorg.

Je raadt als therapeut de patiënt dus niet aan om te stoppen met roken, je vraagt ook niet naar de hoeveelheid die ze roken en ook niet of ze willen stoppen met roken. Maar in plaats daarvan vraag je of iemand rookt, geef je advies hoe ze kunnen stoppen en biedt je hulp aan. Een methode die bewezen beter werkt dan alleen het aanraden om te stoppen met roken.

Het doel is dat wanneer alle zorgprofessionals dit toepassen, de patiënt bij elk soort contact wordt herinnerd aan de mogelijkheid om te stoppen. Zo krijgt stoppen met roken steeds kort aandacht en kan, wanneer de patiënt een stoppoging wil gaan doen, de juiste zorg worden aangeboden.

Wil je meer informatie of wellicht hulp/informatie bij het geven van dit advies? Houd dan het overzicht van de e-learnings Rookvrije Zorg | Opleiding en training in de gaten voor trainingen gericht op het gesprek starten over stoppen met roken. Zo komt er binnenkort (mei 2021) een gratis scholing voor zorgprofessionals online: ‘’Hoe start ik een gesprek over roken?’’, die je op weg kan helpen met het gebruiken van het VBA.

Wil je naast het VBA iets anders doen om stoppen met roken te stimuleren? Dan kan je ook gratis campagne materiaal (flyers, posters etc.) bestellen van PUUR rookvrij. Dit is de nieuwste overheidscampagne die stoppen met roken stimuleert. Deze kun je hier bestellen.

Blijf op de hoogte van al onze updates en blogs via LinkedIn.

Terug naar overzicht