Chronisch ZorgNet

De eerste Chronisch ZorgNet Webinar: revalidatie bij COVID-19

28 januari 2021

Geschreven door Anne Verhoef

Spannend! Dat is wel het woord waarmee ik het gevoel van het hele team van Chronisch ZorgNet, donderdag 21 januari, kan omschrijven. Iedereen had er ontzettend veel zin in, maar het was ook spannend. Onze eerste Chronisch ZorgNet webinar! We zijn er natuurlijk veel mee bezig geweest. Welk onderwerp gaan we bespreken tijdens ons allereerste webinar? Het besluit viel uiteindelijk op een enorm actueel en relevant onderwerp: Corona. Want als onze therapeuten érgens mee te maken hebben waar nog veel kennis over te delen is, dan is het wel corona en met name de revalidatie van patiënten die een coronabesmetting thuis hebben doorgemaakt. De webinar werd gratis aangeboden voor alle deelnemende Chronisch ZorgNet therapeuten, maar vanwege het belang van het onderwerp hebben we ervoor gekozen dat deze ene webinar voor iedereen terug te kijken is!

Toen het onderwerp was bepaald gingen we op zoek naar sprekers, en die hebben we gevonden. De avond werd geleid door Robert Saarloos, die ook de eerste presentatie gaf. Robert is zelf fysiotherapeut en neemt deel aan Chronisch ZorgNet. Hierdoor kon hij een goed inzicht geven hoe het is om coronapatiënten te behandelen. Zo besprak hij het standpunt van het KNGF, meetinstrumenten, maar ook zijn eigen ervaringen als fysiotherapeut en waar hij tegenaan is gelopen.

Maar om niet alleen de kant van de fysiotherapeut te horen maar ook het verhaal van de patiënt, kwam Marjanne Piena na Robert aan het woord. Marjanne vertelde hoe het is om Corona te hebben. Marjanne zelf is gezondheidseconoom en nu dus ook ervaringsdeskundige in Corona, aangezien ze dit opliep in de eerste golf. Daarnaast is ze betrokken bij patiëntengroepen (zoals op Facebook), waardoor ze veel kan vertellen over veelvoorkomende langdurige klachten, haar eigen ervaringen en de impact die de ziekte op haar leven had en nog steeds heeft. Ook vertelt ze hoe zorgprofessionals zoals de fysiotherapeut haar hebben geholpen.

Marjanne werd opgevolgd door Paulien Goossens, zij is revalidatiearts en heeft de afgelopen maanden ook veel te maken gehad met coronapatiënten. Zij bood meer inzicht in het ziektebeeld van COVID-19, dat het 3 verschillende gebieden omvat: Long, Cognitief en Zenuwen/spieren, maar ook dat er veel aspecifieke klachten zijn. Ook vertelde ze hoe zij omging met de revalidatie na Corona, hoe ze de revalidatie van patiënten aanpakt en hoe dit was ervaren door de patiënten zelf: ‘We moeten een grote stap terugnemen, maar uiteindelijk krijgen we meer betere dagen, en zit er een stijgende lijn in het herstel!’

De afsluiter van de avond was Sabine van Erp, Ergotherapeut. Zij gaf antwoorden op de vraag: Wanneer en met welke vraag stuur jij je post-COVID cliënt door naar de ergotherapeut? Ze vertelde onder andere dat ergotherapeuten zich kunnen richten op de cognitieve problemen die mensen dagelijks ervaren nadat ze Corona hebben gehad, en over hoe om te gaan met de vermoeidheid die bijna alle patiënten ervaren gedurende de revalidatie. Door deze vier verschillende sprekers werden verschillende kanten van Corona belicht, wat hopelijk de kijkers nieuwe inzichten geeft, zoals het belang van samenwerking met de ergotherapeut, maar ook de impact van de ziekte, de klachten van patiënten en het verloop van het herstel.

Al met al een ontzettend geslaagde en interessante avond! En dit is mede dankzij jullie! Want er keken bijna 1500 deelnemers live naar het webinar! Daarom willen we jullie als kijkers ook bedanken, voor het insturen van de goede en interessante vragen voor de sprekers! Heb je het webinar niet kunnen volgen, wees dan niet getreurd! Er is hier voor iedereen de mogelijkheid om dit webinar terug te kijken.

Hopelijk zien we jullie tijdens het volgende webinar weer. Deze zal plaatsvinden op 9 februari en gaat over het KomPas. Tot dan!

Terug naar overzicht