Chronisch ZorgNet

Corona maakt creatief: het ontstaan van de Kwaliteitssysteem training

05 november 2020

Geschreven door Mickey Saes

In de zomer van 2019 ben ik, samen met een of meerdere collega’s, door het land gereden om onze kartrekkers te voorzien van informatie over het Kwaliteitssysteem. We hadden namelijk het lumineuze idee om kartrekkers kennis over het Kwaliteitssysteem te laten verspreiden in hun regio. Maar, daarvoor was het natuurlijk wel noodzakelijk dat de kartrekkers over voldoende kennis beschikten om de therapeuten hierover, als het ware, “bij te scholen”.

Waarom bijscholen? Het Kwaliteitssysteem is toch gewoon een database waar data in wordt verzameld? Dat klopt. Maar we zijn tot de ontdekking gekomen dat het voor therapeuten in de praktijk niet altijd duidelijk is wat wij nu van ze verwachten én wat zij van ons kunnen verwachten. We wilden de therapeuten daarom meer kennis over dit onderwerp geven. Het leek ons leuk om die kennis via de kartrekkers tijdens regionale bijeenkomsten over te dragen. De uitwerking van het idee was, zoals gezegd, dat wij door het land zijn gereden om op verschillende plekken presentaties te geven voor groepen kartrekkers. In het najaar van 2019/voorjaar 2020 konden de kartrekkers dan dezelfde presentatie geven tijdens de door hun georganiseerde regionale netwerkbijeenkomst.

Je voelt hem zeer waarschijnlijk al aankomen; toen kwam corona om de hoek kijken. Dus, niet alle kartrekkers zijn in de mogelijkheid geweest om de presentatie te geven. Omdat het inmiddels al meer dan een half jaar geleden was dat wij de kartrekkers hadden geïnformeerd over het Kwaliteitssysteem, vroegen we ons af of we niet beter een alternatief konden gaan verzinnen om de kennis over het Kwaliteitssysteem te delen met de therapeuten.

Een paar brainstormsessies verder werd Steffie gebombardeerd tot filmster en heeft zij in een eigen ontworpen Chronisch ZorgNet studio (in haar eigen woonkamer) informatiefilmpjes opgenomen. Ook hebben we de presentatie, die we nog hadden liggen van de zomer 2019, iets aangepast, zodat de informatiefilmpjes samen met de presentatie gebruikt konden worden om een online training op te tuigen. En dat is gelukt!

Alle Chronisch ZorgNet therapeuten kunnen vanaf augustus 2020 in hun eigen portfolio dé Kwaliteitssysteem training volgen. In deze training krijgen ze alle informatie die ze nodig hebben om te begrijpen welke data verzameld wordt, waarom data verzameld wordt, wat therapeuten met de data kunnen en wat Chronisch ZorgNet allemaal met de data doet.

Vanaf het moment dat de training online staat, worden wij overspoeld met complimenten over de training. Super leuk om dat allemaal terug te lezen (en zeker ook voor Steffie, want zij heeft zich een heel aantal slagen in de rondte gewerkt). We zijn heel blij dat we op deze manier heel veel onduidelijkheden bij therapeuten weg kunnen nemen. Dit zal zeker ten goede komen aan het Kwaliteitssysteem.

Ik blijf in elk geval niet stilzitten en ben alweer bezig met de volgende mogelijkheden om therapeuten meer binding te laten krijgen met het Kwaliteitssysteem. Daarover hoor je later meer!

Blijf op de hoogte van al onze updates en blogs via LinkedIn.

Terug naar overzicht