Chronisch ZorgNet

Data aanleveren met hindernissen? Dit is het resultaat.

22 juni 2021

Het Kwaliteitssysteem van Chronisch ZorgNet is een systeem waarbinnen therapeuten data verzamelen, versturen en teruggekoppeld krijgen. Door deze cyclus continu te blijven herhalen, wordt de behandeling voor patiënten met chronisch aandoeningen continu verbeterd. Een voorwaarde is uiteraard dat therapeuten data blijven aanleveren. Maar lukt dat ook als de omstandigheden lastiger zijn, zeker als therapeuten nog niet gewend zijn aan het aanleveren van data? Wat blijkt? Chronisch ZorgNet therapeuten blijven zich volledig inzetten om data aan te kunnen leveren voor het Kwaliteitssysteem, ook in periodes waarin dat een grotere uitdaging vormt. Daar zijn we super trots op!

Aan het begin van 2020 leverden bijna alle (toen nog) ClaudicatioNet therapeuten structureel elke maand data aan. Een mooi resultaat als je bedenkt dat data voor de therapeut naast de behandeling erbij komt. Toen volgden in 2020 twee grote veranderingen. Eén, het netwerk ging van ClaudicatioNet over in Chronisch ZorgNet. Dit betekende dat er ook nieuwe therapeuten met andere specialisaties bij kwamen die nog niet bekend waren met het Kwaliteitssysteem en data verzamelen. En, twee, het coronavirus kwam om de hoek kijken. Logischerwijs kreeg data toen minder aandacht. De verwachting was een enorme terugval in het aanleveren van data, maar dat bleek mee te vallen. Er was inderdaad een terugval, maar slechts een korte periode.

Ondanks dat voor sommige therapeuten data verzamelen nog nieuw was en het coronavirus prioriteit werd voor vele therapeuten, hebben alle Chronisch ZorgNet therapeuten zich opengesteld voor het Kwaliteitssysteem. Dit zien we goed terug in de mate waarin data worden aangeleverd. Alle informatie die wij bij de therapeuten hebben aangeboden (via nieuwsbrieven, e-mails en online trainingen) hebben zij tot zich genomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat op dit moment alweer bijna alle Chronisch ZorgNet therapeuten structureel data aanleveren van patiënten met perifeer arterieel vaatlijden, long- en hartaandoeningen. En dan te bedenken dat long- en harttherapeuten voor 2020 niet bekend waren met de dataverzameling van Chronisch ZorgNet. Een dikke pluim voor alle therapeuten!

Uiteraard blijf ik niet stilzitten, maar gaan we onverminderd door om het Kwaliteitssysteem continu te optimaliseren. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een terugkoppeling voor therapeuten waarin ze kunnen zien welke klinimetrie wel/niet wordt aangeleverd. Hierover uiteraard later meer nieuws.

Terug naar overzicht