Chronisch ZorgNet

Chronisch ZorgNet; Even Voorstellen, projectmedewerker Jenny Zwiggelaar

20 november 2019

Door: Jenny Zwiggelaar

 

 

Sinds afgelopen maand ben ik werkzaam als projectmedewerker COPD-beweegzorg bij ClaudicatioNet. Graag vertel ik in dit blog hoe ik als praktiserend fysiotherapeut op deze plek terecht ben gekomen, en wat mijn taak en missie is de komende tijd.

In 2012 heb ik de Master Fysiotherapie bij chronische aandoeningen in Leiden afgerond. Hierbij heb ik mij gespecialiseerd als fysiotherapeut in hart-, long- en vaataandoeningen. Sinds 2011 ben ik aangesloten bij ClaudicatioNet. Hierdoor heb ik de ontwikkeling van ClaudicatioNet meegemaakt: van een klein netwerk voor alleen de patiënten met perifeer arterieel vaatlijden (PAV) naar een vooruitstrevend en groeiend netwerk voor chronische (leefstijlgerelateerde) aandoeningen, namelijk Chronisch ZorgNet. De flexibiliteit, slagkracht en het doorzettingsvermogen van dit netwerk spraken me altijd enorm aan.

Bovendien kom ik in de dagelijkse praktijk in Doesburg bijna geen patiënten tegen die alléén PAV hebben. Het zijn de comorbiditeiten waarmee vaatlijden gepaard gaat die deze patiëntencategorie complex maken. Denk hierbij vooral aan longaandoeningen zoals COPD. Het hebben van kennis en vaardigheden van meerdere chronische aandoeningen is voor mij logisch en cruciaal als behandeld fysiotherapeut van deze patiëntengroep. De overgang van ClaudicatioNet naar Chronisch ZorgNet is daarom voor mij meer dan logisch.

Echter, als actief lid van de COPD-fysiotherapie in Arnhem e.o. weet ik dat niet alle goed-geschoolde longfysiotherapeuten een ClaudicatioNet-therapeut zijn. Omgekeerd hebben niet alle ClaudicatioNet-therapeuten zich aanvullend geschoold in longaandoeningen. Zo eenvoudig ligt de overgang van ClaudicatioNet naar Chronisch ZorgNet dus niet overal. Hier kunnen we dus nog veel in winnen!

Al een aantal jaren heb ik de missie om de zichtbaarheid en erkenning van de specialisatie hart-, long- en vaatfysiotherapeuten te verbeteren. Toen de vraag kwam vanuit ClaudicatioNet om mee te denken en werken aan de opzet van Chronisch ZorgNet voor COPD zag ik daarin een leuke uitdaging om de verbinding te gaan leggen. Een inventarisatieronde bij een zevental COPD-netwerken in Nederland bevestigde mijn vermoeden dat deze behoefte, het zichtbaar maken en erkenning krijgen voor de specialisatie hart, long en vaat, wijdverbreid is. Komende tijd ga ik dus hard aan de slag om dit vorm te geven binnen Chronisch ZorgNet.

Volg al onze blogs via LinkedIn.

Terug naar overzicht