Chronisch ZorgNet

Beweegzorg en leefstijl

08 maart 2022

In het eerste webinar van 2022 voor Chronisch ZorgNet therapeuten werd gesproken met inhoudelijke experts uit het werkveld over beweegzorg en leefstijl. De centrale vraag was aan de experts “Hoe doe jij dat?”. Aan tafel zat Eline de Rooij als fysiotherapeut, leefstijlcoach en rookstopcoach. Naast haar zat Stijn van Merendonk, fysiotherapeut en MI expert en docent. In deze blog een terugblik op het webinar.

Leefstijl in beroepsprofiel fysiotherapie
Dat de focus op leefstijl onderdeel is van het beroepsprofiel fysiotherapie is eigenlijk heel logisch. Door je bezig te zijn met het in beweging brengen en houden van een patiënt ben je al bezig met leefstijlverandering. Als je ook nog op andere vlakken van leefstijl een positieve verandering teweeg weet te brengen, zoals bijvoorbeeld stoppen met roken, gezonder eten of meer ontspannen, dan kun je de behandeling nog effectiever maken.

Informeren versus coachen
Het informeren over de gezondheidsvoordelen van een andere leefstijl en uitleggen hoe de patiënt dit kan bereiken, kan leiden tot weerstand bij de patiënt en daar wil je nu precies niet zijn. Alleen een patiënt die zelf gemotiveerd is om zijn gedrag te veranderen, maakt kans om hier echt in te slagen. Wil je effectief zijn? Neem dan vooral een coachende houding aan, interesseer je voor de patiënt.

Ruimte voor een echt gesprek
Soms vermoed je dat er niet eens de ruimte is om over leefstijl te beginnen. Juist daar kan ervaring in motiverende gespreksvoering een opening bieden. Daarnaast kun je spelen met timing. Als de patiënt minder vorderingen maakt dan gehoopt, dan is dat een goed moment om nog eens het gesprek van leefstijlverandering op gang proberen te brengen. Voor Chronisch ZorgNet therapeuten die werken met de voorspellingstool KomPas is het eenvoudig om een patiënt te laten zien hoe een verandering als stoppen met roken de behandeling positief kan beïnvloeden (meer hierover in een volgend webinar). Met dit vooruitzicht kan het zo maar zijn dat hij hier nu wel voor open staat.

Stoppen met roken levert snel grote gezondheidsvoordelen
Als een patiënt stopt met roken, levert dat enorm veel gezondheidsvoordelen. Door het volgen van de cursus RookstopCoaching leert een therapeut effectief te coachen op het stoppen met roken. In het webinar werd dit besproken aan de hand van mooie openingszinnen om het gesprek te starten. Een voorbeeld hiervan was: ‘Als er een pilletje zou zijn om te kunnen stoppen met roken, zou je er dan mee stoppen?

Tot slot de laatste tip: lees ook eens andere blogs, zoals van mijn collega Anne Verhoef, hierin lees jehoe je laagdrempelig het gesprek over stoppen met roken kunt starten.

Ben je nieuwsgierig naar het webinar én ben je Chronisch ZorgNet therapeut? Kijk dan het webinar terug in je portfolio.

Terug naar overzicht