Chronisch ZorgNet

VHVL webinar 'De longen van nu'; deel 1 Longfibrose

Dit is het eerste Webinar van de drieluik ‘de longen van nu’, met als onderwerp de huidige medische en fysiotherapeutische zorg van patiënten met longfibrose. Longfibrose is een zeldzame en ernstige longaandoening, die valt onder de interstitiële longziekten (ILD). Het is een ongeneeslijke ziekte met veel verschillende oorzaken. Ook het verloop en de prognose is per patiënt anders. Op dit moment lopen er veel studies naar oorzaken en verbetering van de behandeling van longfibrose. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor fysieke training en mentale begeleiding van deze patiëntengroep; zelfmanagement en kwaliteit van leven staat daarbij voorop. In dit Webinar wordt duidelijk wat longfibrose inhoudt en wat het voor een patiënt betekent om deze aandoening te hebben.

De belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van medische diagnostiek en behandeling van longfibrose zullen worden besproken. Een ‘patient journey’ maakt duidelijk wat de impact is van longfibrose op het dagelijks leven van een patiënt. Er wordt aandacht besteed aan de evidence-based fysiotherapeutische zorg in een ILD Expertisecentrum. Tenslotte wordt toegelicht welke rol de longfysiotherapeut heeft bij de begeleiding van patiënten met longfibrose tijdens hun ziekteproces, met als doel het omgaan met de symptomen van deze longaandoening en het verbeteren van kwaliteit van leven.

Doelen
Na dit Webinar ben je op de hoogte van:

  • de incidentie, oorzaken en symptomen van longfibrose;

  • de huidige medische inzichten wat betreft diagnostiek en behandeling van longfibrose;

  • de belangrijkste consequenties van het hebben van longfibrose: klachten en invloed op fysiek functioneren;

  • de recente inzichten met betrekking tot fysieke capaciteit bemeten (6MWT);

  • de rol van de longfysiotherapeut bij de screening (anamnese en onderzoek) van patiënten met longfibrose en bij het leren omgaan met klachten/beperkingen;

  • de inhoud en specifieke aandachtspunten bij de fysieke training (conditie- en krachttraining);

Doelgroep Dit Webinar is interessant voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten die patiënten met longfibrose (zullen) behandelen/begeleiden, waaronder hart-, vaat-, longfysiotherapeuten en geriatrie fysiotherapeuten.

Sprekers: - Bekir Karakaya, Longarts, St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein; - Aadje Bloem, docent CRF en promovenda op longfibrose, Hogeschool Utrecht; - Wendy Sevestre, longfysiotherapeut in ILD Expertisecentrum St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein; - Patiënt met longfibrose.

Programma 19.20 uur - inloop online lezing via Microsoft Teams 19.30 uur - opening door Erik Hulzebos 19.35 uur - lezing longarts Bekir Karakaya 20.05 uur - patient journey 20.25 uur - lezing Aadje Bloem 20.55 uur - lezing Wendy Sevestre 21:25 uur - discussie/vragen en afsluiting door Erik Hulzebos 21:30 uur - einde

Voorbereiding Het gewenste uitgangsniveau is basiskennis van de anatomie en fysiologie van de longen. Ervaring met de behandeling van longfibrose patiënten is een pré, maar niet verplicht.

Kosten: € 20,00 VHVL leden € 10,00 KNGF studentleden € 30,00 KNGF Compleet leden € 60,00 KNGF Meedoen en niet-leden

Accreditatie: Er wordt accreditatie (2 punten) aangevraagd voor het KRF NL basisregister Algemeen Fysiotherapeut en het aantekeningenregister Longen.

VvOCM leden kunnen zich aanmelden als niet-lid. Heb je nog geen account, maak dan voor aanmelding een account aan. Het invullen van een BIG nummer is niet verplicht. Het KP nummer (voor accreditatie) kun je invullen bij deelname aan het webinar. Voor meer informatie en aanmelden: kijk hier.