1 oktober 2025 09:30
COPD en Astma in de Fysiotherapie 1 oktober 2025 Rotterdam
COPD en Astma in de fysiotherapie
COPD is een chronische aandoening met een hoog sterftecijfer in Nederland. In het algemeen komen cliënten met COPD in aanmerking voor fysiotherapeutische behandeling. Voor de behandeling van cliënten met COPD zijn specifieke kennis en vaardigheden van groot belang. Zo is het belangrijk om naast de achtergrond van COPD en kennis van de KNGF-richtlijn COPD, specifieke kennis te hebben van het adembewegingsapparaat en het meten en verbeteren van de fysieke activiteit en capaciteit van cliënten met COPD.
In deze cursus kun je deze kennis en vaardigheden opdoen. Er komen diverse behandelinterventies aan bod om zo een optimale behandeling samen te stellen voor een cliënt met COPD in zowel de eerste als tweede lijn. Als fysiotherapeut ben je niet alleen betrokken bij de begeleiding van cliënten met COPD. Daarom zul je in deze cursus ook leren hoe je een multidisciplinair behandelprogramma kunt opstellen om cliënten met COPD nog beter te begeleiden. Je leert de rol van diverse andere disciplines kennen, onder andere door interessante bijdragen van een longarts en een diëtist. Door de praktijkgerichte insteek van de cursus kun je het geleerde direct toepassen in de praktijk.
Na afloop van deze cursus kun je voor een cliënt met COPD, maar ook voor cliënten met andere respiratoire beperkingen, adequaat een fysiotherapeutisch behandelplan ontwerpen, uitvoeren en evalueren.
Resultaat
Je kunt de anatomie en de (patho)fysiologie van het respiratoire systeem uitleggen, met specifieke aandacht voor COPD en astma
Je kunt de verschillende oorzaken van beperking van het inspanningsvermogen van de respiratoir beperkte cliënt benoemen op basis van gegevens uit aanvullende (medische) diagnostiek (spirometrie en CPET) en hier gericht training op uitvoeren
Je kunt het diagnostisch proces van de KNGF-richtlijn COPD (2020) toepassen bij een cliënt met COPD en op basis van de diagnostische gegevens SMART behandeldoelen opstellen voor de individuele cliënt
Je kunt het therapeutisch proces volgens de KNGF-richtlijn COPD (2020) toepassen bij een cliënt met COPD
Je kunt benoemen wat de rol is van andere (para)medische disciplines bij de behandeling van cliënten met COPD (ketenzorg) en beoordelen in welke situaties andere disciplines dienen te worden ingeschakeld
Je kunt beargumenteerde keuzes maken in het fysiotherapeutisch handelen bij exacerbaties COPD en COPD in de palliatieve fase
Doelgroep
Deze praktijkgerichte cursus is speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten die (willen gaan) werken met cliënten met COPD en/of astma.
Aanpak
Klassikaal onderwijs door onze ervaren docenten (longarts, fysiotherapeut en diëtist) bestaat uit interactieve werkvormen zoals praktische oefeningen en een quiz. Daarnaast is er veel gelegenheid voor uitwisseling van kennis en ervaringen met je groepsgenoten. Een groot pluspunt van deze cursus is de combinatie van werkvormen die elkaar versterken.
De cursus wordt gegeven in een groep van 8 tot 16 deelnemers en heeft een totale studiebelasting van 18 uur met daarnaast 15 uur zelfstudie.
Professionals
Deze cursus wordt onder andere gegeven door Machteld van der Lelij. Machteld heeft 13 jaar ervaring als (sport)fysiotherapeut en heeft 10 jaar patiënten met COPD begeleid. Tevens is zij langdurig actief geweest binnen het COPD Netwerk in de regio Maassluis-Vlaardingen-Schiedam. Momenteel is Machteld werkzaam als Msc Physician Assistant in een huisartsenpraktijk en werkt zij als docent voor de opleiding Fysiotherapie van Pro Education. In haar opleiding tot Physician Assistant heeft Machteld een periode op de afdeling Longgeneeskunde van het Franciscus Ziekenhuis in Schiedam ervaring opgedaan. De bij deze cursus betrokken longarts is werkzaam in hetzelfde Franciscus Ziekenhuis en heeft expertise op het gebied van COPD en astma.
Miranda Doorduin is de diëtist die is betrokken bij deze cursus. Miranda heeft ruime ervaring in de begeleiding van cliënten met COPD en is betrokken bij diverse leefstijlprojecten (onder andere de GLI). Miranda is tevens actief binnen de Zorgorganisatie Eerste Lijn (ZEL), een ondersteuningsorganisatie die ernaar streeft de continuïteit en kwaliteit van de eerstelijnszorg te verbeteren.
Klassikaal
Deze cursus wordt alleen klassikaal aangeboden, kijk voor de locatie van de cursus bij de planning. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn.
Programma
In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
Anatomie, fysiologie en pathologie bij COPD en astma
Medische behandeling van COPD en astma
Interpretatie van spirometrie en CPET
Ademhalingstechnieken en -training en mucustransport bij COPD-cliënten
Anamnese, onderzoek en klinimetrie bij COPD-cliënten (conform KNGF-richtlijn 2020)
Opstellen van een adequaat behandelplan voor een cliënt met COPD
Fysiotherapeutische interventies bij COPD-cliënten
Trainen met zuurstof
Multidisciplinaire samenwerking in relatie tot COPD-cliënten
Het belang van voeding bij COPD-cliënten
Palliatieve zorg bij COPD-cliënten
Trainingsprincipes en -parameters bij COPD-cliënten
Les locatie: Rotterdam
Cursusdagen:
1 Oktober 2025 09:00 - 17:00 Woensdag
15 Oktober 2025 09:00 - 17:00 Woensdag
29 Oktober 2025 09:00 - 17:00 Woensdag
Accreditatie: Fysiotherapeut Chronisch Zorgnet Specialisatie Long 26
Kosten € 1.470,- excl BTW.
Je kunt je inschrijven via deze link