Chronisch ZorgNet

Behandeling longaandoeningen door een gespecialiseerde diëtist

Een Chronisch ZorgNet diëtist richt zich bij de behandeling van een patiënt met COPD op het gewicht van de patiënt en de eiwitinname voor voldoende spiermassa. Het uitgangspunt van de behandeling is altijd om zo goed mogelijk aan te sluiten op het dagelijks leven van de patiënt, de behoeften van de patiënt en een effectieve behandeling van de aandoening.

Tussen de 20 en 35% van de patiënten is ondervoed als gevolg van de aandoening. Een diëtist bekijkt samen met de patiënt hoe op een gezonde manier het gewicht kan toenemen. Als de patiënt ook beweegtherapie krijgt van een longtherapeut kan extra energie nodig zijn om meer te kunnen bewegen en is vaak een hogere inname van eiwitten nodig om spiermassa op te bouwen. De diëtist en de therapeut werken samen om tot een optimaal voedingspatroon met voldoende eiwitten te komen voor de behandeling van COPD. Overgewicht in combinatie met COPD komt ook voor. In dat geval werkt de diëtist samen met de behandeld therapeut aan gewichtsafname zonder verlies van spiermassa.

De diëtist onderzoekt altijd eerst of het eetpatroon van de patiënt aangepast kan worden om het gewenste resultaat te behalen. Is dat niet voldoende, dan kan drinkvoeding een uitkomst zijn.

Een Chronisch ZorgNet diëtist is via de Zorgzoeker van DigiH makkelijk en snel te vinden in de woonomgeving van de patiënt.